У Кропивницькому презентували альманах «Подвійна райдуга»

  • 1 груд. 2019 10:55
  • 890
    • Новина У Кропивницькому презентували альманах «Подвійна райдуга» Ранкове місто. Кропивницький
     
    25 листопада в літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого відбулася презентація першого випуску міжнародного проекту - українсько-болгарського альманаху поезії та прози «Подвійна райдуга», виданого українсько-болгарським видавництвом «Zoridenn» за спонсорської підтримки Кіровоградського обласного об’єднання болгар «Нашите хора» та Асоціації болгар усього світу.
     
    У вступному слові ініціаторка і керівник проекту, співавторка і перекладачка, науковець літмузею Антоніна Корінь розповіла про суть проекту, представила переклади Генки Богданової. 
    З вітанням виступив Андрій Паливода, заступник міського голови з питань діяльності органів виконавчої влади.
    Jчільник «Нашите хора» і спонсор видання Сергій Осадчий подякував за співпрацю українців і болгар.
    Голова Кіровоградської обласної організації НСПУ, головний редактор альманаху і автор передмови Василь Бондар розповів про роботу над книгою і свого перекладача Ілко Капелєва, висловив надію на продовження проекту.
    Наталія Бідненко, упорядник, коректор і технічний редактор книги, співавторка і перекладачка, прочитала болгарською та українською вірш Марії Шандуркової.
     
    У виконанні співавтора і перекладача Бориса Ревчуна вірші з альманаху прозвучали трьома мовами.
    Галина Демура подарувала присутнім дві болгарські народні пісні.
    Ведуча зачитала лист-привітання від долинчанина Володимира Яремчука, одного з авторів альманаху.
    Поет Володимир Могилюк поділився Секретами творчості і перекладу.
    Пісню «Золота заметіль» виконав болгарською співавтор і бард Олександр Антоненко, якому була вручена подяка за співпрацю.
     
     
    Володимир Стафідов (м. Дніпро), координатор роботи українських і болгарських письменників, заступник голови Дніпровської общини болгар, розповів про особливі моменти співпраці. Разом із журналісткою Людмилою Макей вони створили дует, у виконанні якого вперше прозвучали дві пісні на їхню музику та вірші Наталії Бідненко і Антоніни Корінь.
    У презентації взяли участь бібліотекарі ОУНБ ім. Д. Чижевського, МЦБС і Кропивницької РЦБС (с. Первозванівка),  шкільних бібліотек, представники болгарської, польської та ромської общин, гості селища Нового і Знам’янки та Олександрії, видавці, журналісти, друзі та партнери музею.
     
    У фіналі зустрічі у запису прозвучала пісня «Меценати» на вірші А. Корінь та Олександра Лазарєва, на його ж музику і в його виконанні, присвячена болгарським спонсорам «Подвійної райдуги».
    Кожному співавтору та активістам болгарського руху були подаровані примірники книги.
    Перша читачка альманаху - голова творчого об’єднання «Парус», співзасновниця «Нашите хора», Олена Надутенко дала високу оцінку літературному проекту і побажала в майбутньому приєднатися до нього.