Кіровоградщина: Мешканці Кропивницького пройшли швидке тестування на ВІЛ-інфекцію

  • 29 лист. 2019 15:35
  • 1534
    • Новина Кіровоградщина: Мешканці Кропивницького пройшли швидке тестування на ВІЛ-інфекцію Ранкове місто. Кропивницький
     
    Напередодні відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом на базі КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради» спільно із Всеукраїнською БО «100 відсотків життя. Кропивницький» було проведено акцію, в ході якої всі охочі методом швидких тестів із використанням одноразового медичного інструментарію пройшли тестування на ВІЛ/СНІД. Протягом двох годин тестування пройшло більше 40 людей. Жодного хворого на вірус імунодефіциту не виявлено.  
     
     Більшість тих, хто вивив бажання пройти тестування, - співробітники ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України». Медпрацівники, які щодня контактують із кров’ю пацієнтів.
     
    - Раннє виявлення ВІЛ-інфікованих дуже важливо. Сьогодні ВІЛ – це не вирок! Рання діагностика та отримання антиретровірусної терапії дозволяє ВІЛ-інфікованим жити повноцінним життям, народжувати дітей та не створювати небезпеку для оточення. Станом на перше січня нинішнього року в закладах охорони здоров’я області на обліку перебувало 3161 особа з ВІЛ та 692 хворих на СНІД.
     
    Всього за 2018 рік в області зареєстровано 497 нових випадків ВІЛ, 200 випадків СНІДу та 118 випадків смертей від СНІДу. Такою є сумна статистика області - зазначила Надія Оперчук, координаторка КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради».
     
     
    Серед обстежених також були і мешканці прилеглого мікрорайону, які дізнались про акцію із ЗМІ. 
    Швидкі тести для проведення обстежень було надано БО «100 відсотків життя. Кропивницький». Співробітники цієї організації, які мають відповідні сертифіковані дозволи на проведення обстежень, і проводили обстеження. До того ж усіх присутніх поінформували про нові можливості проходження анонімного тестування у закладах міста і області, презентували новітні розробки, що допомагають виявити ризики, пов’язані із ВІЛ/СНІД.
     
     
    - БО «100 відсотків життя» розробив мобільний додаток «HIV-тест», який складається з понад 10 запитань, який дозволить виявити, наскільки ризикованою є поведінка людини щодо ВІЛ- інфекції. Опитувальник легко шукається через пошукові системи. Після проходження опитування людина отримує відповідні рекомендації та інформації про місцезнаходження найближчого закладу, де можна пройти анонімне обстеження на ВІЛ з використанням швидкого тесту, - наголосила співорганізатор акції Юлія Чабанюк, голова правління БО «100 відсотків життя. Кропивницький».
          
    За годину тестування було зроблено 41 аналіз і жоден з них не виявив антитіл до ВІЛ. 
       
    Довідково: В Україні станом на червень 2019 року майже 95% пацієнтів з ВІЛ, що приймають антиретровірусну терапію (АРТ), мають невизначуваний рівень вірусного навантаження. Це 101 483 людей, які живуть з ВІЛ в Україні.