Кіровоградська обласна рада одноголосно підтримала звернення до ВР щодо недопущення розпродажу землі

  • 29 лист. 2019 12:23
  • 1013
    • Новина Кіровоградська обласна рада одноголосно підтримала звернення до ВР щодо недопущення розпродажу землі Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 29 листопада, в Кіровоградській обласній раді під час двадцять восьмої сесії депутати обговорювали новий закон про ринок землі. 
    Про це повідомляє журналістка «Утреннего города». 
     
    Депутати обласної ради направили звернення до Президента, Кабміну, ВР щодо недопущення розпродажу землі сільхозпризначення.
     
    Депутатка Людмила Давиденко:
     
    - Приймаючи закон щодо продажу землі, депутати повинні були розуміти, що безпосередньо вони брали участь у наділенні землі. Всього в Україні 42,7 млн гектарів землі. Було вирішено віддати землю всього 7 млн людей, які працювали у колективних господарствах. Наприклад, в Олександрії скористалися правом на власність землі для ведення господарства всього 13 тисяч людей із 92 тисяч.
    Для чого ми це робимо? Залишається 10,4 млн гектарів землі, яку мали би роздати громадянам. Чому я не маю права на землю?
     
    По-перше, треба навести порядок у державному кадастрі, по-друге, зробити інформацію публічною і прийняти закон про  референдум. Нашу землю хочуть продавати щонайменш від одної тисячі доларів. Від цього постраждає громада. На мою думку, Президент має вплинути на незаконні рішення, які приймає партія "Слуга народу". 
     
    Чому не можна приймати Закон про продаж землі у другому читанні?  Продаж державної землі не визначає реальної ціни наших чорноземів, до землі не мають доступу малі та середні фермери, не всі громадяни мають можливість приватизувати землю, і від цього постраждають громади, тому що втратять можливість впливати на продаж відповідної землі.
     
     
    Фермер, представник громади зі 102 округу Олександрівського району Дмитро Стічко:
     
    - У нас фермери збираються кожної неділі для обговорення земельних наділів. Механізми приватизації ми не розуміємо, бо вона прихована. Багато питань є у фермерів щодо успадкування земель від батьків. На жаль, зараз неможливо приватизувати землю. Закон про земленаділ повинен бути удосконалений, бо у майбутньому місцева влада не зможе зрозуміти, хто є власником землі. Від імені колег з Олександрівського району я прийшов сюди, щоб передати думку громадян, які не розуміють, що відбувається. Ми повинні продати техніку, але у нас немає можливостей це зробити. Тому що в Україні економічна програма розвинена дуже погано.
     
    Депутати одноголосно підтримали звернення до ВР про недопущення розпродажу земель сільхозпризначення.
     
    Христина Ковалевська