Кропивницький: Чому не поладили стихійники та молода матуся

  • 28 лист. 2019 19:07
  • 1083
    • Новина Кропивницький: Чому не поладили стихійники та молода матуся Ранкове місто. Кропивницький
     
    На Ковалівці розгорівся скандал.
     
    Минулого тижня мати двох дітей Ольга Барна звернулася до начальника спецінспекції Андрія Максюти з проханням захистити її від «стихійних» торговців. Історія набула великого масштабу, тож редакція «Первой городской» вирішила розібратись у ній. 
    Із чого все почалося?
     
    Продавчині та пані Ольга були знайомі вже давно. Історія розпочалася кілька місяців тому. Ольга Барна разом із двома дітьми 
    йшла повз «стихійку» (біля АТБ на Ковалівці) та зачепила візочком мішок із продукцією. Через це продавчиня одразу накинулася на неї зі словами: 
     
     – Ти що, не бачиш, куди лізеш? Тобі що, повилазило?  
     
    Після цього до пані Ольги почали ставитися не по-людськи особи, з якими трапився інцидент. Днями жінка написала коментар і розмістила відповідне відео на сторінці начальника спецінспекції Андрія Максюти у Facebook. У ньому Ольга жалілася на купу ящиків на клумбах біля будинку та те, що продавці після себе залишають сміття. 
     
    Після цього у понеділок, 18 листопада, Ольга розповіла журналістам, що на неї накинулася продавчиня зі своєю донькою. За словами потерпілої жінки, вони почали кричати та словесно погрожувати їй. Згодом до них долучився чоловік однієї із жінок, який знімав усе на камеру та штовхав Ольгу у груди, плечі та боки. Продавчиня заявляла, що в неї усе куплено і їй не страшні ні Максюта, ні поліція. Жінки почали штовхати Ольгу, а чоловік однієї з них знімав усе на камеру з криками: 
     
    – Я теж маю право тебе знімати. 
     
    Ольга вже звернулася за допомогою до спецінспекції і має намір звернутися до правоохоронців.
    Мати двох дітей попросила захисту у начальника спецінспекції Андрія Максюти, бо, за її словами, їй страшно за життя дітей. 
     
     
    Що було далі?
    Вже наступного дня, 19 листопада, працівники спецінспекції разом із журналістами та Ольгою поїхали на точку продажу, щоб поспілкуватись із продавцями та зафіксувати правопорушення. Натомість на звичному для жителів мікрорайону місці (біля «Бочонка») нікого не було. Згодом до знімальної групи прийшли торговці, які розповіли свою точку бачення цієї ситуації:
     
    – Це наші особисті проблеми, між нами. Не було ніяких штурханин, – розповіла пані Олена. 
     
    Жінка під час зйомок викликала поліцію і подала заяву на торговців, які погрожували їй і штовхали. Патрульні взяли заяву на опрацювання. 
     
    «Нічого не було,  проте ми хочемо ринок на тротуарі»
    Під час зйомок торговці дуже вміло ухилялися від коментарів щодо сутички з Олею Барною. Натомість вони залюбки розповіли журналістам, що хочуть облаштованого місця для продажу.
      
    До знімальної групи підійшло близько десяти людей, які хочуть облаштоване місце під торгівлю. Вони також написали звернення до міської ради Кропивницького. 
     
    – Я завжди купляла огірочки, помідорчики. А зараз цим торговцям не дають місця. Якщо вони підуть на ринок «Босфор» – там велика оренда. Я хочу, щоб люди працювали так, як і працювали. Тільки нехай їм нададуть місця, – розповіла жителька мікрорайону Ковалівка Шевельова Світлана.
     
    За словами продавчині Олени Бондаренко, вони хочуть отримати нормальні місця для торгівлі. Проте те, що надає адміністрація ринку «Босфор», їм не підходить:
     
    – Ми нелегально торгували на алеї, так, ми це визнаємо. Ми хочемо, щоб нам зробили ринок біля «Босфору».
    Адміністрація ринку поки що відмовилася коментувати цю ситуацію. Проте із власних джерел наша редакція знає, що стихійників запрошували та виділяли місце під торгівлю на ринку «Босфор». Однак їм щоразу щось не підходило. 
     
    – Хто нас там бачить? А ви бачили, який страшний і занедбаний вхід до того ринку? Що це за місце, де лише алкаші? – говорили торговці. 
     
     
    Ситуація зі стихійниками   у Кропивницькому
     
    Андрій Максюта наголосив, що вже два тижні повністю вільні від “стихійки” та незаконних торговців три найбільші локації в місті: вулиці Вокзальна, Тельнова та Преображенська біля Центрального ринку. Але це вдається лише тому, що там цілими днями чергують спецінспектори.
     
    – Я дякую своїм інспекторам, які мерзнуть, фактично “охороняючи” тротуари задля того, щоб ці стихійні ринки на тротуарі були ліквідовані. Якщо не стоятимуть наші люди – відразу розкладуться торговці. Я закликаю до роботи ті підрозділи, які, згідно зі ст.160 Кодексу про адмінправопорушення, зобов’язані реагувати на таке явище, як торгівля з рук у невідведених для цього місцях, і наділені повноваженнями конфісковувати товар та прилади зважування. І тільки спільними зусиллями ми наведемо порядок в нашому місті, – сказав Андрій Максюта.
     
    Він також нагадав, що на ринках вистачає торгових місць, було б лише бажання.