Кіровоградщина: Діагноз за три хвилини, або Як лікарі-ФОПи показують приклад комунальним закладам

  • 28 лист. 2019 09:04
  • 1302
    • Новина Кіровоградщина: Діагноз за три хвилини, або Як лікарі-ФОПи показують приклад комунальним закладам Ранкове місто. Кропивницький
     
    Рік тому лікар Сергій Сєргєєв зі Світловодська на Кіровоградщині уклав договір з Національною службою здоров’я України як фізична особа – підприємець (ФОП). Сьогодні його роботі та лабораторії можуть позаздрити лікарі первинної ланки навіть зі столиці. 
     
    Отже, з якими труднощами за рік роботи зіткнувся першопроходець з невеликого містечка, як долав ці труднощі і як виглядає його робочий кабінет сьогодні?
     
    – Пане Сергію, ви стали першим лікарем-ФОПом у місті, це був час недовіри до медреформи (і особливо до приватної медпрактики), активно поширювалися «страшилки», що всі аналізи стануть платними, що небагаті пацієнти залишаться напризволяще тощо. Якими стали для вас ці перші місяці роботи?
     
    – «Страшилки» справді були, їх, на жаль, поширювали і деякі працівники комунальних закладів охорони здоров’я. Вони не хотіли втрачати пацієнтів, але не були зацікавлені в тому, щоб система стала прозорою та конкурентною.
     
    Так склалося, що мої пацієнти (я завідував амбулаторією сімейної медицини комунальної поліклініки) довіряли саме мені, а не закладу охорони здоров’я.  Коли розпочав приватну практику, вони вибрали мене своїм лікарем. За чотири місяці набрав необхідну кількість підписаних декларацій.  
    Найскладніше було організувати власну лабораторію. Бачив свою роботу так: приходить пацієнт, здає необхідні аналізи й за кілька хвилин вже є результати.  Громадська організація «Платформа здоров’я» допомогла знайти постачальника медичних приладів, який надав велику розстрочку (рік тому не всі постачальники готові були так ризикувати). Поступово придбав гематологічний аналізатор, аналізатор сечі, центрифугу, мікроскоп. Також закупив (у нас колективна практика лікарів-ФОПів, працюють уже три амбулаторії) холестеро-, глюкометри, експрес-тести на гепатити, ВІЛ, маркери інфаркту міокарда та раку передміхурової залози тощо.  
    До речі, для пацієнтів ці аналізи безкоштовні.
     
    – Окрім сучасних медичних приладів, які дозволяють миттєво «побачити» проблему, чим іще робота лікаря-«приватника» відрізняється від роботи у звичайній поліклініці? 
     
    – Відмінностей багато, передусім це можливість «рости», опановувати нові форми роботи. До речі, я радий, що, хоч і з відставанням на три-чотири місяці, лікарі нашої районної поліклініки також впроваджують новації.  Поставили в кожній амбулаторії аналізатори, запровадили попередній запис на прийом. Та й заробітна плата в них виросла. Це добре. Упевнений, що до таких змін їх підштовхнув наш приклад роботи. Іншими словами – наявність лікарів-ФОПів стимулювала комунальний заклад змінюватися на краще.
     
    Записатися на прийом, до речі, мої пацієнти уже можуть онлайн за допомогою інтернету.  Для багатьох це дуже зручно. Щоденники записів (раніше говорили – історії хвороб) зберігаємо і в паперовому вигляді, і в електронних файлах.  Можливо, від «писанини» уже пора б відмовлятися, але поки що це питання не унормовано. Дуже сподіваюся, що Міністерство охорони здоров’я вирішить і це, й інші важливі питання. Наприклад, є нормативні неузгодженості щодо експертизи тимчасової непрацездатності, лікарських консультативних комісій. Тобто умов для роботи лікарів-ФОПів до кінця не створено. Наприклад, вакцинація. Вакцини ми отримали за допомогою Департаменту охорони здоров’я ОДА та нормативним змінам, які зробило МОЗ України. Але звітність щодо цих вакцин залишається складною. Якби не лікарі, які прийшли до мене на роботу, знайти час на ведення таких обсягів документації було б нереально. І таких підводних каменів дуже багато. Було б ідеально, якби ці питання було вирішено до початку реформи. Добре, що у нашій області «приватників» підтримує Департамент охорони здоров’я,  КНП «Кіровоградське обласне бюро медико-соціальної експертної комісії Кіровоградської ОДА» і Кіровоградська обласна лікарня.
     
    Але є й «плюс». Ми стикаємося з неузгодженостями під час роботи і маємо можливість висловити своє бачення, як їх подолати. Плануємо подати низку пропозицій до МОЗ і НСЗ України щодо вирішення нагальних питань роботи лікарів первинної ланки. 
    Для того, щоб ефективніше вирішувати різні питання роботи та розвитку, разом з колегами створили Асоціацію лікарів-ФОПів. Зараз продумуємо правильну структуру управління для її дієвості. Упевнений, що ви про нас ще почуєте.
     
      – Скільки лікарів у Світловодську пішли шляхом, який ви проклали? 
     
     – У Світловодську за угодами з НСЗ України працює вже вісім  лікарів-ФОПів. Один колега навіть переїхав до нас із Києва. І, до речі, зарплата в нього тут більша, ніж була в столиці. 
    Завдяки тому, що лікарів-ФОПів більшає, вдається правильно «структурувати» роботу. Коли я почав укладати декларації з пацієнтами, одразу утворилася довжелезна черга на прийом – 150-180 осіб (по 20 щодня). Завдяки сучасному лабораторному обладнанню швидко зрозумів, що робота сімейного лікаря – це, насамперед, профілактика. Частину пацієнтів потрібно було навчити, як давати собі раду з деякими хронічними хворобами, змінити режим харчування тощо. Також часто люди не знають, як діяти навіть у елементарних ситуаціях. Замість полоскання горла і дихання свіжим повітрям у разі звичайної застуди звертаються до «лікаря-ґуґла» і призначають собі антибіотики.
    Разом з колегами ми організували групи здоров’я та читаємо цикл лекцій на різні теми. Запрошуємо також фахівців із дієтичного харчування, лікувальної фізкультури тощо.  
     Завдяки таким заходам електронна черга у мене зменшилася вп’ятеро – зараз у ній не більше 30 осіб.  
     
    За рік ви буквально гори звернули: облаштували лабораторію,  читаєте лекції, займаєтесь громадською роботою. Що ще плануєте зробити найближчим часом? 
     
    – У сусідній об’єднаній територіальній громаді попросили організувати роботу медичного закладу. Я, звісно, працюю й над цим, хоч і зі скрипом, але поступово просуваю роботу.  У майбутньому, думаю, його очолить хтось із колег. Для нас важливо мати дружній комунальний медичний заклад, на базі якого лікарі-ФОПи з усього регіону могли б проводити низку експертиз. 
     
    Ще один важливий напрям роботи – навчання, підвищення кваліфікації. Євген Яковенко (теж ФОП, з яким ми разом працюємо), наприклад, організував приїзд до Світловодська «світил» у питаннях вакцинації. Це професори з Києва, Луцька та зі Львова. Цей форум  на початку жовтня відвідало більше ста лікарів. Працюємо і зупинятися не збираємось.
     
    Спілкувалася Світлана ГАЛАТА