Кропивницький: Як Обласний госпіталь для ветеранів лікує військових

  • 26 лист. 2019 19:11
  • 3148
    • Новина Кропивницький: Як Обласний госпіталь для ветеранів лікує військових Ранкове місто. Кропивницький
     
    У обласному клінічному госпіталі ветеранів війни цього року проліковано 1320 учасників АТО/ООС. Про це пише сайт Кіровоградської облдержадміністрації.
     
    Станом на 1 жовтня 2019 року в області перебуває на обліку 27 759 ветеранів війни, із них 9 194 учасники АТО/ООС.
    КНП «Обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Кіровоградської обласної ради» є базовим закладом для надання медичної допомоги учасникам бойових дій, у тому числі і учасникам антитерористичної операції, операції об’єднаних сил. Щорічно в закладі лікується близько 4-х тисяч пацієнтів. Протягом дев’яти місяців цього року в обласному госпіталі пролікували 2 928 пацієнтів. За весь період воєнних дій на сході України проліковано 6117 учасників АТО/ООС, у 2019 році проліковано 1320 учасників АТО/ООС.
     
    Адміністрація закладу налагодила співпрацю з командуванням та медичними частинами військових підрозділів Збройних Сил України з питань взаємодії щодо евакуації, переводу та організації медичної допомоги пораненим.
     
    Госпіталь має належну матеріально-технічну базу, кадровий потенціал та надає якісну спеціалізовану медичну допомогу за основними напрямками, зокрема особам, які брали участь у військових діях на сході України. Госпіталь діє як регіональний центр медичної реабілітації для учасників антитерористичної операції. Пацієнти отримують лікування, харчування та психологічну допомогу безкоштовно.
     
    З 1 квітня 2016 року ветеранам війни та учасникам АТО надається медична допомога в межах існуючого фінансування. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2016 року № 34 «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни» витрати на харчування повинні складати 55 грн на одного хворого в день, на придбання медикаментів і перев’язувальних засобів – 65 грн на одного хворого в день. У середньому по області на харчування виділяється 62,45 грн в день, на медикаменти – 96,33 грн. На сьогодні в лікувально-профілактичних закладах області є необхідний запас лікарських засобів та виробів медичного призначення для надання медичної допомоги учасникам антитерористичної операції.
     
    У рамках обласної комплексної програми «Соціальної підтримки сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО та вшанування пам’яті загиблих на 2014-2020 роки» у 2019 році проведено 2455 обстежень, у тому числі: КТ, МРТ, УЗД – 858, коронаровентрикулографій – 17, лабораторних обстежень – 1580.
     
    З метою поліпшення медико-соціального обслуговування інвалідів, ветеранів війни, людей похилого віку, забезпечення їх лікарськими засобами у аптеках області  відпускають ліки за безкоштовними рецептами у межах бюджетного фінансування. За звітний період 2019 року хворі отримали медикаменти за пільговими рецептами лікарів на загальну суму 567,7 тис грн.
     
    Департамент охорони здоров'я ОДА