Владика Марк: Ця трагедія має бути для нас наукою (ФОТО)

  • 23 лист. 2019 19:00
  • 2533
    • Новина Владика Марк: Ця трагедія має бути для нас наукою (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У суботу, 23 листопада, громада Кропивницького долучилася до всеукраїнської акції Засвіти свічку пам’яті у своєму вікні, а також пройшла ходою до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.
    У заході взяли участь молодь, духовенство, місцева влада, чиновники, націоналістична молодь, військові, активісти.
     
    Учасники ходи поклали колоски, лампадки та квіти до пам’ятного хреста і вшанували хвилиною мовчання загиблих під час Голодомору 1932-33 рр. 
     
     
    Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк УПЦ звернувся до присутніх: 
     
    - Геноцид нашого народу став наслідком неспроможності українців відновити свою державність, захистити свою незалежність. Це страшний наслідок, адже народ, який має найкращі умови для того, щоб прохарчуватися, не має що їсти, бо у нього все відібрано. Народ у той час робив спроби бунтувати, спроби вижити, але того мало. Сьогодні маємо мільйони жертв, спричинені наміром північного сусіда знищити українців.
    І знову наш сусід бажає знищити український народ, робить це хитро - висміюючи нашу історію, зневажаючи нашу культуру, принижуючи нашу мову, забороняючи мати свою церкву - все для того, щоб тримати нас у своєму духовному полоні, щоб ментально нас знищити, а тих хто хоче мати свою державу - знищити і фізично.
     
    Тому ця трагедія має бути для нас наукою. Так, ціна свободи є дуже великою, за незалежність гинуть наші воїни, боронячи державу, відходять у вічність найкращі сини України, але ціна неволі ще більша. І ми бачимо ціну неволі - це три голодомори, репресії, зросійщення нашого народу.
     
    Вознесімо молитви за тих, хто так страшно був закатований і замордований. Молімося і за мудрість, щоб Господь допоміг нам захистити себе і майбутнє своїх дітей. А для цього потрібна єдність як ніколи, бо якщо супротивник бачить, що народ єдиний і що він готовий боронити свою незалежність, то й не робить спроб руйнувати і знищувати.
     
    Кожен з нас є відповідальний за майбутнє: чи ми будемо безпорадними, легковажними, байдужими і знову наша байдужість приведе до таких великих трагедій, які вже куштуватимуть наші діти і внуки; чи ми станемо відповідальними громадянами, християнами і справжніми українцями, єдиними і такими, що люблять свою Вкраїну, збагачують свою культуру, шанують свою історію і користуються своєю мовою.
    Просимо Бога миру для нашої країни, перемоги для наших воїнів, мудрості для всіх людей. Слава Господу! Слава Україні!
     
    Містяни розклали лампадки на пагорбах навколо меморіального комплексу, маленькі вогники яких символізують душі померлих під час трагедії 1932-33 років. Владика Марк разом зі священиками зачитали заупокійну молитву по померлим під час Голодомору.
     
    Під час промов сімнадцятирічний активіст Сашко сильно розчулився і розхвилювався і навіть знепритомнів, його друзі (ГО "Дія") викликали товаришу "швидку".
     
    Олена Скочко