У Кропивницькому обговорили стан української літературної періодики (ФОТО)

  • 21 лист. 2019 10:30
  • 862
    • Новина У Кропивницькому обговорили стан української літературної періодики (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Днями у кропивницькій Книгарні «Є» зібралися небайдужі кропивничани, щоб обговорити стан української літературної періодики. Лектором був письменник Василь Бондар. 
     
    Про це повідомляє журналіста «Утреннего города». 
     
    Василь Бондар розповідає, що скільки себе пам‘ятає, завжди читав періодику. 
     
     
    До прикладу, його улюблена газета «Літературна Україна» дає найбільше інформації про літературний процес у країні та за її межами. Проте з часом у редакції з‘явилося прагнення до формату журнальної подачі інформації. 
     
    — Настільки була популярна преса, кожна стаття виважена. За майже тридцять років незалежності України про періодику можна говорити переважно сумно, проте це лише з одного боку. Більшість журналів тримаються на спонсорах і меценатах. Деякі змінили своє обличчя, наприклад, «Дніпро» — став яскравим, а дизайн далекий від традиційних форм. Проте він приваблює молодь і це його основна мета. Майже все залежить від того, хто керує процесами у редакції та у чиїх він руках, — розповіда Василь Бондар. 
     
    За його словами, у більшості періодики зараз малий тираж, у порівнянні з попередніми роками. 
     
    У Кіровоградській області, на думку пана Василя, дуже мало тих, хто говорить про українську літературу:
     
    — У нас є Антоніна Царук, Григорій Клочек, Надія Гармазій. Проте вони радше виняток, а не правило. У нас була одна з кращих літературних шкіл в Україні. Раніше критиками ставали, бо можна було і підзаробити, а зараз майже ніхто не платить гонорари. Проте відносно. Зараз такий час, що в усіх обласних куточках України виходить періодика. Можливо, хтось і виходить раз у квартал, проте все одно видання є. 
     
     
    — Потрібно, що критики на чомусь виростали. На щастя, я не письменниця, проте у студентські роки ходила у літературну групу. Не талановиті, але сердиті учасники ставали критиками. Це виховує смаки. Для мене дуже важливо, що написав відомий критик, чи прочитала я ті смисли, чи ні. Важливо знати і місцевих авторів, я б із залюбки послухала їх, — розповіла філологиня Ольга Крижанівська.
     
    З електронної періодики Василь Бондар читає ЛітАкцент, Буквоїд, проте паперові видання йому ближче до душі.
     
    Летиція Курята