Кропивницький: Чому вода за ціною золота?

  • 21 лист. 2019 19:11
  • 1422
    • Новина Кропивницький: Чому вода за ціною золота? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Генеральний директор «Дніпро-Кіровоград» про тарифи на воду, її якість та нові проєкти за кредит від Світового банку
     
    Днями керівництво ОКВП «Дніпро-Кіровоград» дало прес-конференцію, на якій озвучили нові тарифи, якість води, а також абонплату. За словами директора Романа Ілика, нові тарифи на воду вже обговорені, проте зараз стоїть питання, коли Національна комісія їх схвалить або ні. 
     
    – Ми працюємо як комунальне підприємство відповідно до вимог чинного законодавства. Зараз підійшов термін сплати кредиту – згідно з угодою, яку підписали держустанови. Якщо взяти будь-яке інше місто-мільйонник, там тарифи будуть менші, але на це є свої причини. ОКВП «Дніпро-Кіровоград» обслуговує не лише місто, а й область. Щоб вода потрапила у крани містян, її потрібно транспортувати, очистити тощо. Тарифи збільшуються, бо, давайте будемо відвертими, дорожчає все, – сказав генеральний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик. 
     
    Щодо якості води Роман Ілик говорить про це так: 
    – Якість води визначається чинними нормами СанПіНу. Ми постійно контролюємо якість води, а всі результати розміщуємо на сайті у вкладці «Для споживачів». Але я так само підтримую думку про те, що вода має стати кращою. Після реконструкції світловодських трубопроводів вода стане європейської якості. 
    До речі, сам очільник «Дніпро-Кіровоград» та його родина вживають удома очищену фільтрами воду.
    Абонплата з’явилася відповідно до змін у законодавстві.
     
    – Це додаткова плата до тарифу. Зараз відповідно до законодавства має з’явитись управитель, який регулюватиме внутрішні ситуації з водою: показники, сплату  у будинку. Водоканал регулює лише зовнішнє. Якщо мешканці хочуть мати прямий договір, то вони укладають його з водоканалом. Там різні тарифи залежно від тих чи інших факторів. Зараз ми пропонуємо всім укладати договори, щоб у травні 2020 року не було ажіотажу, – сказав Роман Ілик.
     
    За словами пана Романа, кредит Світового банку був розподілений на дев’ять позицій. Ось, деякі з них: 
     
    • Світловодські водопровідні очисні споруди – реконструкція світловодських очисних споруд, адже щороку вода стає все гіршою.
    • Реконструкція мереж водопостачання – по місту й області.
    • Підприємство вже придбало техніку та лабораторне обладнання.
    • Реконструкція водопровідних станцій – уже доставили 90% обладнання для будівництва у Світловодську, Олександрії, Кропивницькому. Відбудеться заміна на сучасне обладнання, щоб зекономити на підйомі води.
    • Заміна каналізаційної насосної станції. Більшість з них планують перевести на автономне обслуговування для економії електроенергії, а також людських ресурсів.
    • Реконструкція ручних каналізаційних споруд.
    • Автоматизація та диспетчеризація – системою «Асколі». Планують також вийти на енергоринок. Паралельно буде система, яка контролюватиме подачу води тощо.
     
    Директорка кропивницького ВКГ Валентина Давидчук розповіла, що більшість поривів у місті відбувається у приватному секторі.
     
    – Наприклад, на тих вулицях, де розташований приватний сектор, більшість поривів стається з вини громадян. Адже більшість абонентів, які самі обслуговують труби, не слідкують за їхнім станом, – сказала Валентина Давидчук.
     
     
    Летиція Курята