Православна церква відзначає Ангельський день

  • 20 лист. 2019 09:24
  • 1353
    • Новина Православна церква відзначає Ангельський день Ранкове місто. Кропивницький
     
    21 листопада Свята Церква урочисто вшановує всі небесні безплотні сили на чолі з Архангелом Божим Михаїлом. Зі слова Божого нам відомо, що Господь, крім видимого матеріального світу з його мешканцем людиною, створив спочатку світ духовний, невидимий, світ чистих безтілесних ангелів, чисельність яких в багато разів перебільшує кількість людей на землі. Ангели, які перевершують людину своєю духовною міцністю, силою і мудрістю, створені Богом для блаженства, для прославлення імені Божого. 
     
    Вони, як найчистіші і святі духи, невпинно споглядаючи лице Отця Небесного, невпинно славословлять невимовну Його велич і від престолу Його благодаті посилаються в Дольній світ (на землю) до знедолених людей. Господь так полюбив людину, що ангелов своїх поставив оберігати людину на всіх шляхах її. «Ангелом своим заповесть о тебе, сохранити тя во всех путех твоих. На руках возмут тя, да не когда преткнеши о камень ногу твою» (Псалом 90). Втішні ці слова особливо відносяться до кожного з нас, хрещених у Православ'ї, адже ми маємо надію через віру в Божественного Спасителя успадковувати вічне спасіння. Всі ми маємо ангела-хранителя нашого, сильного міцністю і завжди готового допомогти нам. Так як ангели - істоти безтілесні, духовні, то спілкування з ними тільки духовне, тобто безпосередньо вони можуть діяти на духовну нашу природу, а вже через неї благотворно впливати і на весь наш тілесний організм і на нашу діяльність ...
     
    Але життя людське складне і турботи різноманітні, і всі ми час від часу вдаємося духовній дрімоті, моральному усиплянню... Але на варті біля всіх нас є наші ангели - охоронці, наші друзі і небесні покровителі, які знаходять зручну хвилину, показуючи нам наші гріхи у всій повноті їх мерзоти. Навіть самий сон наш охороняється ангелом-хранителем. Ангел-хранитель сприяє нам і під час молитви нашої до Бога, допомагає відчути благодать Божу. І не тільки при житті земному, але і при вступі в загробний світ ангел-хранитель не залишить нас, коли ні друзі, ні рідні не зможуть подати нам допомогу. Таким чином, ангели наші охоронці завжди знаходяться при нас, усюди супроводжують нас, якщо тільки ми самі не відженемо їх своїм гріховним життям. Тоді ангел відступає від нас, а замість нього заступає ворог наш диявол і йому підлеглі падші ангели.
     
    - Як бджіл відганяє дим і жахливий сморід, - каже святитель Василій Великий, - так і хранителя нашого ангела відганяє багатоплачевний смердючий гріх. Так будемо намагатися жити в світі Божих заповідей, слідувати в своїх вчинках не страстям, а розуму і сумлінню, що просвітилися євангельським вченням, і тоді будемо жваво відчувати близькість до себе ангелів-хранителів та їхню допомогу на шляхах нашого життя.
     
    Над усіма ангельськими чинами - над Серафимами, Херувимами, Престолами, Господствами, Силами, Владами, Началами, Архангелами, Ангелами - поставлений Богом Архістратиг Михаїл. Його ім'я означає - «хто як Бог». Він є вірним служителем Божим, саме він скинув з Неба гордого Денницю (сатану).
     
    Імена Архангелів відомі з Священного Писання, у кожного з них особливе служіння.
     
    Гавриїл (кріпость Божа) - благовісник таємниць Божих.
     
    Рафаїл (допомога, зцілення Боже) - цілитель хвороб і путівник.
     
    Уриїл (вогонь і світ Божий) - просвітитель душ і збудник на молитву.
     
    Селафіїл (молитва до Бога) - цілитель малярії і молитовник до Бога про людей.
     
    Ієгудиїл (хвала Божа) - заступник в дорозі, помічник нужденним в усьому заради слави Божої.
     
    Варахіїл (благословення Боже) - податель людям благословень Божих і хранитель чистоти душі і тіла.
     
    Єреміїл (висота Божа) - податель благих помислів, що підносять душу людини до Бога.
     
    Наше місто с 2004 ювілейного року (тоді відзначалася 250-та річниця заснування нашого міста) прикрашає пам’ятник Ангелу-Охоронцю. Навколо пам’ятника відтворена соборна площа і п’ять років тому збудований родиною Є.С. Бахмача прекрасний Благовіщенський храм. І багато хто з прихожан називає Ангела Хранителя міста саме Архангелом Гавриїлом, котрий за Євангелієм від Луки, приніс Діві Марії величну звістку про народження Нею Сина Божого Ісуса Христа.
     
    Падші ангели - біси, демони, що відступили від Бога, на церковно- слов’янській мові називаються «аггелами» . Вони ненавидять людей, хочуть погубити наші безсмертні душі. Поле битви світлих і темних ангелів - серця людей.
     
    На землі найбільш прагнуть наслідувати ангелам в постійному служінні Богу православні ченці. Вони, як земні ангели, моляться за весь світ. За православною традицією останнього тисячоліття в єпіскопський сан посвячуються тільки священнослужителі-ченці.
     
    21 листопада - день пам'яті архієпископа Василія, який керував єпархією УПЦ на території нашої області з 1898 по 1997 рік. Коли звершується архієрейська служба православним єпископом, то йому завжди невидимо співслужать святі ангели.
     
    З Днем Ангела-Хранителя всіх вас, дорогі православні християни!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко