460 недоношених дітей народилися у Кіровоградській області торік

  • 13 лист. 2019 19:20
  • 1423
    • Новина 460 недоношених дітей народилися у Кіровоградській області торік Ранкове місто. Кропивницький
     
    У минулому році у Кіровоградській області народилися 12 дітей з екстремально низькою вагою – менше одного кілограма. За даними Інституту педіатрії, акушерства і гінекології, всього в регіоні народилося 460 недоношених дітей.
     
     
    Передчасних пологів  стає більше
    Кількість передчасних пологів стає дедалі більшою. У зоні ризику – жінки, що живуть у великих містах. Сидяча робота, психічні перевантаження, ненормований робочий день, погане харчування, фізична втома – фактори ризику. Передчасні пологи також може спровокувати соціальний стрес – перенапруження, пов’язане з нестабільністю в країні.
     
    – Близько 36% жінок, які перебувають під впливом стресу, мають клінічні симптоми депресії. Ризик пологів раніше терміну у таких жінок у два рази вищий. Депресію також викликають куріння і алкоголь, – зазначили в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології.
     
    Ще одна з причин – збільшення успішних випадків штучного запліднення (ЕКЗ), після якого на світ раніше терміну часто з’являється двійня.
    У числі причин – модне відкладене материнство. Все більше жінок уперше стають мамами в 30-32 роки, а іноді і після 40 років – це пов’язано з економічними причинами або відсутністю своєї сім’ї.
     
     
    Таких маленьких  страшно брати на руки
    Прийняти пологи на ранніх термінах і виходити новонароджених з малою масою в Україні можуть фахівці в 14 перинатальних центрах. Недоношені діти потребують особливого догляду  – у них не повністю сформовані органи, і завдання лікарів – зробити все можливе, щоб дитина вижила і не залишилася інвалідом.
    Майбутніх мам у найважчому стані направляють в Інститут педіатрії, акушерства і гінекології в Києві.
     
    – Ми надаємо медичну допомогу тяжкохворим новонародженим і їхнім матерям з усієї України, і фактично є останньою інстанцією в наданні такої допомоги, – розповідає заступник директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Тетяна Знаменська.
     
     
    Апарат УЗД для 1800 дітей
    Щорічно в київській клініці на світ з’являються 1600-1800 дітей з усієї України. За останні п’ять років в інституті мамами стали 32 жінки з Кіровоградської області. Новонароджені на кілька діб потрапляють у реанімацію, а потім їх переводять у відділення інтенсивної терапії. Близько 40% дітей знаходяться тут більше місяця. Одна з найбільш частих процедур – дослідження на апараті УЗД. У розпорядженні педіатрів – випущений 15 років тому апарат УЗД, на якому замість чітких кордонів мозку, серця, внутрішніх органів, суглобів лікарі можуть побачити лише розпливчасті лінії.
     
     – Сучасний апарат УЗД допоміг би нам набагато точніше оцінювати стан організму малюків, а саме – з більшою точністю діагностувати патологічні зміни, – розповідає Володимир Єфімов, завідувач відділенням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених в інституті.
     
    Кошти на придбання нового апарату збирає телеканал «Інтер» за підтримки своїх глядачів, зірок шоу-бізнесу та спорту. Кошти до фонду «Інтер-дітям» можна перерахувати на сайті deti.inter.ua. Також на цьому сайті можна купити унікальні речі від відомих українців. Апарат УЗД буде придбаний відразу після збору необхідної суми.