Кропивницькі музейники створюють спільні проекти з колегами з Новоукраїнки

  • 11 лист. 2019 13:12
  • 996
    • Новина Кропивницькі музейники створюють спільні проекти з колегами з Новоукраїнки Ранкове місто. Кропивницький
     
    7 листопада на запрошення керівника літературної студії «Ранок» Олександра Антоненка співробітники літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького відвідали Новоукраїнку.
     
    Науковці взяли участь у спільному зі співробітниками Новоукраїнської міської центральної бібліотеки, очолюваної Валентиною Черкашиною, проекті «Фотій Мелешко: повернення із забуття». У рамках заходу бібліотекарями був представлений міні-проект «Новоукраїнщина від А до Я», який ознайомив присутніх з постатями відомих земляків.
     
    Директор літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова розповіла про музей, про те, чим він живе сьогодні, запросила відвідати садибу знаного драматурга. Вчителі та учні Новоукраїнської ЗШ № 4 та № 6 отримали у подарунок буклети, календарики із зображенням будинку І. Карпенка-Карого.
     
    Науковець музею Тетяна Ревва презентувала виставку «Свої думки, своє життя – на слугування Україні», присвячену 130-річчю Фотія Мелешка - активного учасника визвольних змагань Української Народної Республіки, прозаїка, мемуариста, громадського діяча, який зі зброєю в руках, а пізніше словом здобував незалежність нашої держави. 
     
    У серпні ця виставка була відкрита у музеї. Тапер і новоукраїнці отримали змогу ознайомитися з експозицією: оригіналами фото, особистими документами Фотія Миновича, машинописами його спогадів про буремні часи у нашому краї та емігрантське життя, літературним доробком земляка.
     
     
    Учениці Глодоської ЗШ І-ІІІ ст. представили науково-дослідні роботи, написані під керівництвом вчителя української мови і літератури Малишко Валентини Григорівни. Життєві віхи та художні особливості творів Фотія Мелешка досліджували Анастасія Дабич, Віталіна Степаненко, Аліна Юрчик, Богдана Уперенко.
    Спільний захід виявився настільки пізнавальним, змістовним і цікавим, що дві години спілкування промайнули непомітно.
     
    Кропивничани відвідали також Новоукраїнський краєзнавчий музей, ознайомилися з виставкою виробів з дерева Миколи Паскаря – поета, мешканця села Глодоси Новоукраїнського району.
     
    На черзі – нові спільні проекти музею І.К. Карпенка-Карого та Новоукраїнської міської центральної бібліотеки.