Інтернету виповнилося 50

  • 9 лист. 2019 09:01
  • 974
    • Новина Інтернету виповнилося 50 Ранкове місто. Кропивницький
     
    Всесвітня мережа – невід’ємна частина життя сучасних людей. Адже завдяки Інтернету ми можемо спілкуватися з майже будь-яким куточком світу, дізнаватися новини, вчитися, створювати нові технології, брати участь у проєктах тощо. Проте так було не завжди. Якихось 50 років тому людство не знало про глобальні можливості цієї мережі і про неї загалом. Редакція «Утреннего города» вирішила розповісти трішки історії, цікаві факти та думки кропивничан про Інтернет до його дня народження. 
    Всесвітній мережі Інтернет 29 жовтня виповнилося 50 років. Тільки вдумайтеся, саме стільки часу минуло, відколи перше слово було передано з одного комп’ютера на інший. Ним стало слово LO – його передали під час одного військово-наукового проєкту з одного комп’ютера на інший через 600 км у США. Тоді ідея Всесвітньої мережі багатьма сприймалася в штики. 
     
     
    Перша модель Інтернету –  з чого все почалося?
    29 жовтня 1969 року рівно о 21:00 інженери, які перебували на відстані більш ніж 600 км один від одного (в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі та Дослідницькому інституті Стенфорда) відправили один одному повідомлення за допомогою мережі, яка у той час називалися Arpanet. Її сервери були розроблені Агентством з передових дослідницьких проектів при міністерстві оборони США, яке й дало ім’я мережі.
     
    Тестування новоствореної системи полягало в тому, що вчений Чарлі Клайн в Лос-Анджелесі спробував «увійти» в комп’ютер, розташований в Стенфорді. Для цього йому треба було ввести в нього через свій комп’ютер слово LOG. Клайн ввів букви L і O, і його колега на іншому кінці повідомив, що букви з’явилися на екрані.
    Проте потім в системі відбувся збій, і інженерам не вдалося завершити операцію. Вони повторили спробу о 22:30, і все пройшло успішно. 
     
    Розвиток Arpanet  до сучасного Інтернету
    Arpanet став першою загальною мережею для комп’ютерів різних інститутів. Широке використання телефонних ліній не тільки зробило вхід в мережу простішим і дешевшим, але і значно збільшило швидкість передачі даних.
    Вже у грудні 1969 року серверів було вже чотири – до того був один. Через три роки їх стало 37, а потім почався процес з’єднання різних мереж в одну єдину – так з’явився Інтернет. Саме поняття internetting (міжмережевий) виникло в 1977 році і стало основним для Мережі.
     
    Що для кропивничан означає Інтернет у житті?
    Оскільки сучасній людині важко уявити життя offline, ми вирішили запитати у кропивничан, наскільки вони залежні від Інтернету і чим саме він корисний для них. Думки, звісно ж, розбігаються, проте майже всі опитані на вулиці – близько 20 людей – наголосили на трьох явищах, яким завдячують Інтернету: доступність, швидкість, якість. Однак також виокремили, що повнота інформації відіграє як позитивну, так і негативну роль. Адже у такому безкінечному середовищі фейки (неправдиві факти-новини) з’являються та розлітаються з блискавичною швидкістю. А тому бути обізнаним потрібно не лише журналістам, а й пересічним громадянам. 
     
    – Для мене Інтернет – це зручність, потреба, комфорт і маленька частинка життя. Використовую для комунікації, навчання та розваг. Зараз Інтернет – це невичерпне джерело інформації, яке щосекунди оновлюється, – розповідає студент Владислав. 
     
    – Коли я навчалась, Інтернету не було і всю інформацію черпала з книг у бібліотеках. Зараз із легкістю можу знайти будь-яку статтю медичної тематики, перевірити препарати, прочитати висновки з досліджень тощо. Адже у будь-якій професії важливий розвиток. Інтернет дає таку можливість, – зазначає лікарка-педіатр Інна. 
     
    – Головне – доступність. У майже всіх містах України є доступ до швидкісного інтернету і це не може не радувати. Карти, месенджери, відгуки-рейтинги закладів, додатки 
    – невід’ємна частина туриста. За це – безмежна вдячність, – розповідає студент Антон. 
     
    – Для мене Інтернет – майданчик для саморозвитку: блогери, статті, спілкування. Завдяки Мережі я змогла онлайн підтягнути англійську, розмовляючи з іноземцями, а також взяти участь у міжнародному проєкті з розвитку ІТ-сфери, – говорить кропивничанка Олена. 
     
    За даними ресурсу Gemius, станом на червень 2019 в Україні – 24,8 млн користувачів Інтернету. Як бачимо, сучасна людина не уявляє свого існування без Мережі. Проте не варто забувати і про digital detox (цифровий відпочинок), який психологи радять регулярно проводити всім. Адже екрани та монітори негативно впливають на зір, нервову систему, фізичний та душевний стан. Тому берегтися від перенасиченості інформацією та гаджетами потрібно вже сьогодні.
     
    Летиція Курята