До Кропивницького прибули пластилінові картини з Золотого (ВІДЕО,ФОТО)

  • 8 лист. 2019 14:35
  • 1988
  •  
    Коли дивишся на яскраві картини дванадцятирічного Дмитра Андріанова, отримуєш потужний заряд позитиву. Ось осяяне сонцем поле соняшників, ось фантастичні квіти, щасливі діти, радісні краєвиди… 
     
    Водночас разом з естетичним задоволенням приходить здивування: а з якого матеріалу вони виконані? І коли дізнаєшся, що зі звичайного пластиліну, дивуєшся ще більше! Кожна, навіть найдрібніша деталь, як-от ворсинки на собачій мордочці, пір’їнки на крилах птахів чи веснянки на дитячих обличчях, виліплена зі звичайного пластиліну. Навіть художники, яких здивувати важко, не можуть стримати подив: невже?!
     
     
    Та не встигає минути культурний шок, як дізнаєшся нові подробиці про автора цих робіт. Дмитро Андріанов мешкає в Золотому, звідки кілька днів тому розпочалось розведення сил та засобів учасників збройного конфлікту на Донбасі. Коли почалась АТО, йому було сім років.
     
    – Не страшно жити під акомпанемент пострілів? – запитую я.
     
    – А як ви думаєте, чи може боятись людина, яка п’ять років живе на лінії розмежування? – відповідає запитанням на моє запитання Дмитро.
     
    Іронічний, худорлявий хлопчина в окулярах і вишиванці, поруч – незмінна наставниця у творчості і бабуся – в повсякденному житті Олена Винокурова. Ніякова усмішка, дотепні жарти, тонкі пальці, як у музиканта. Ловлю себе на думці, що таких обдарованих філософів не завжди розуміють однолітки, бо «немає пророка у своїй вітчизні». Як таку перлину зміг розгледіти власник галереї «Єлисаветград» Микола Цуканов?
     
    – Ми познайомились торік завдяки конкурсу малюнків «Щаслива дитина – квітуча Україна», - пояснює той. – В останній день прийому конкурсних робіт зателефонувала викладачка Золотовської школи мистецтв Олена Винокурова. Бідкалась, що пізно дізналась про наш конкурс і запитала, чи можуть її вихованці взяти участь. Звісно, я погодився, і за кілька днів із Золотого надійшло кілька десятків чудових малюнків. В тому числі й роботи Дмитра, які вразили своєю неординарністю. Я подумав, що його неодмінно треба запросити до Кропивницького.
     
     
    І от, нарешті, минулого четверга в галереї відкрилась виставка «Вас вітає Золоте» Дмитра Андріанова. Автор прибув потягом разом із бабусею. Перед початком виставки вони встигли відвідати школу №30, де золотовський семикласник провів для своїх кропивницьких ровесників майстер-клас і вже придумав ідею нового, спільного проекту. Були виступи на обласному телебаченні, спілкування з журналістами, прогулянки містом. Навіть грамоти від депутата міської ради Сергія Кріпака та дарунки від управління молоді та спорті міської ради Кропивницького!
     
    На відкриття виставки до галереї завітали вихованці школи мистецтв та дитячої художньої школи імені Осмьоркіна. Для них та їхніх викладачів це також було незабутнє знайомство.
     
     
    – Я вважаю роботи Дмитра геніальними витворами. Коли я їх побачив, на душі стало тепло і радісно. Це картинка щастя з мого дитинства, - зазначає викладач Олександр Кривко.
     
    Мені ж було цікаво дізнатися в юного художника, як народжуються його шедеври. 
     
    – Часто натхнення приходить уночі, - ділиться Дмитро. – Вдень я навчаюсь у гімназії та у в музичній школі. Тож доводиться вставати і втілювати свій задум, не чекаючи ранку. Виготовлення однієї роботи займає багато часу. Наприклад, ось цю я ліпив три місяці. 
     
    – Неймовірний день, неймовірні знайомства, чудове спілкування! Щиро вдячна Миколі Цуканову та його надзвичайній команді за такий чудовий захід! Нехай єднає Україну творчість та мистецтво! – розмірковує вражена гостинністю кропивничан Олена Винокурова. Вона, як ніхто, розуміє важливість культурних діалогів між людьми. Особливо під час збройних конфліктів. Бо, як відомо, коли стріляють гармати, музи мовчать. 
     
    Але ж може бути й навпаки: коли говорять музи – гармати змовкають… 
     
    Людмила Макей