Спалене листя шкодить здоров’ю, або Як позбутися опалого листя?

  • 6 лист. 2019 20:03
  • 1225
    • Новина Спалене листя шкодить здоров’ю, або Як позбутися опалого листя? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кожної осені кропивничани розділяються на два табори – ті, хто палить листя, і ті, хто проти цього. На жаль, паління стає вже певною традицією. Законодавство України забороняє спалювати листя. Проте розмір штрафу за таке порушення занадто малий, тому люди, особливо на околицях міста, продовжують масово його спалювати. 
     
    Лікарі ж попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох: це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин. Редакція “Первой городской” вирішила розібратись у ситуації. 
     
    Нещодавно начальник спецінспекції міської ради Андрій Максюта написав на своїй сторінці у Facebook обурливий пост: 
     
    – Десь палять насипом на кучах, десь у контейнерах металевих... Палять системно, бо контейнера світяться, як «друшляки» – настільки пропалені. Пояснюєш людям, а у відповідь або «а шо тут такого?», або «то купіть нам пакети, шоб ми не палили». Народ, справа реально в 40-50 гривнях на пакети??? Ви реально вважаєте, що вам хтось повинен купувати пакети?! Ви реально не розумієте, що за димом від листя і пластику стоять онкозахворювання і захворювання дихальних шляхів?! Не доходить деяким громадянам, що вони граються у дуже небезпечні ігри зі своїм здоров’ям. Також не доходить статистика від ДСНС, в якій щотижня є звіти про тушіння пожеж через спалювання сміття та сухостою. Потрібні зміни до законодавства! Потрібні вже сьогодні!
     
    Конституція України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, а значить – кожен має законне право боротися з цим явищем. Спалювати листя прямо забороняє низка законів. Адміністративний кодекс передбачає за це покарання у вигляді штрафу від 340 до 1700 гривень.
     
     
    Чому не можна палити опале листя? 
     
    По-перше, це забруднює повітря і шкодить здоров’ю людини. У багаття потрапляє і побутове сміття, пластик, гума, а дим викликає кашель, алергії, робить організм вразливим до хвороб, підвищує ризик виникнення онкозахворювань.
     
    По-друге, це знижує родючість ґрунту і руйнує екосистеми. Від пожеж гинуть зайці, їжаки, дрібні гризуни, комахи. Спалені рослини – джерело харчування для інших тварин.
    По-третє, спалювання прискорює потепління клімату. Листя виділяє вуглекислий газ, який ще більше підсилює парниковий ефект. 
     
    Крім цього вогонь може поширюватися дуже швидко. У вітряну погоду його швидкість досягає 5 км/год. Із такою швидкістю ходить середньостатистичний дорослий чоловік. У безвітряну погоду дим осідає на автодорогах, а це заважає руху і може стати причиною аварії.
     
    Що кажуть спеціалісти?
    Фахівці з Держпродспоживслужби стверджують, що тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.
    Також при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. Із димом у повітря виходять діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.
    В одному з інтерв’ю BBC News Україна торакальний хірург Юрій Межибовський говорить, що при спалюванні однієї тонни рослин у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. І все це потрапляє на нашу шкіру та в легені.
     
    За словами лікаря, таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему. В першу чергу страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. Під час горіння виділяється вуглекислий газ та оксид азоту. Це може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху. Дим від багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння.
     
    Спалення призводить ще й до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння.
    Міністерство екології та природних ресурсів попереджає, що такі дії призводять також до зникнення певних видів тварин та загибелі комах.
     
     
    А яка альтернатива?
    Насправді ж, берегти своє здоров’я та навколишнє середовище легше, ніж ми думаємо. Ось три способи, як позбутись опалого листя:
    • компостування – найбільш ефективний і безпечний спосіб;
    • оранка полів і городів;
    • вивезення на звалища.
     
    Летиція Курята