Кропивницький: Як працюють фахівці в інсультному відділенні?

  • 30 жовт. 2019 13:42
  • 1162
    • Новина Кропивницький: Як працюють фахівці в інсультному відділенні? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультів
     
     
    Трохи більше двох років тому у Кропивницькому на базі міської лікарні швидкої допомоги запрацювало інсультне відділення. Його відкриття стало важливим і довгоочікуваним рішенням, адже до цього Кропивницький не мав спеціалізованого закладу, який би надавав допомогу інсультним пацієнтам.
     
    Цього тижня в Україні, як і щороку, проходить інформаційна кампанія щодо якісної профілактики та лікування інсульту, приурочена до Всесвітнього дня боротьби з інсультами. Ми вирішили відвідати кропивницьке відділеня гострої судинної неврологічної патології, аби подивитися, як тут борються із гострими розладами. Унікальність інсультного центру в нашому місті полягає в тому, що поряд із ним розташований сучасний діагностичний центр, у якому проводиться вкрай необхідне першочергове обстеження пацієнтів. Окрім того у відділенні застосовують сучасну методику лікування інсультів - тромболізис, завдяки якій було врятоване не одне життя. Завідувач відділення Сергій Кочерга охоче розповідає про роботу своєї команди.
     
    - Сергію Володимировичу, інсультний центр пропрацював вже 2 роки. Чи очікували саме такого стану речей, як сьогодні?
     
    У нашому відділенні налічується 50 ліжок, із яких 5 – реанімаційні. Більшість часу наше відділення повністю заповнене пацієнтами. І ми цього очікували. Перший поверх у нас призначений для лікування важкохворих і, як бачите, тут немає порожніх ліжок. І це при тому, що наше відділення створене для надання неврологічної допомоги хворим із цереброваскулярними захворюваннями, зокрема із гострими порушеннями мозкового кровообігу.
     
    - Чи вистачило тієї бази, що мав інсультний центр під час відкриття? Чи ситуація із такою кількістю випадків змусила укомплектовувати відділення новим обладнанням, додатковими ліжкомісцями?
     
    Відділення у своїй діяльності використовує наявне обладнання, також ми послуговуємось допомогою й інших лікувально-діагностичних та допоміжних відділень лікарні. По сусідству маємо приватний центр, у який можемо менш, ніж за 5 хвилин, доправити пацієнта на огляд на комп'ютерному томографі чи апараті для ультразвукового дослідження судин головного мозку. Не кожне таке відділення має таку можливість. Навіть у вінничан, які є провідними фахівцями у використанні тромболізису для порятунку пацієнтів з інсультами, такий центр розташований на території закладу, а не майже за стіною, як у нас. Це суттєва перевага, адже в таких гострих станах, у яких до нас привозять пацієнтів, важлива кожна хвилина. До того ж це дає можливість одразу чітко встановити діагноз й оперативно призначити лікування. Були в нас випадки, коли пацієнта привозили ніби з інсультом, а в нього виявилась ускладнена пневмонія.
     
    - Хто є найчастішими "гостями" центру: кропивничани чи жителі області, хворі з хронічними захворюваннями чи пацієнти з раптовими інсультами, пенсіонери чи й люди середнього віку?
     
    Серед хворих переважають жителі нашого міста Кропивницького, за віком - в основному пацієнти старші 50 років. За причинами госпіталізації майже 70% із гострими інсультами.
     
    - Як щодо послуги з тромболізису, що відзначалась як перевага кропивницького інсультного центру? Під час попереднього нашого спілкування ваш персонал лише навчався... Зараз вона надається?
     
    - Майже всі лікарі відділення пройшли навчання у Вінницькій області з проведення тромболізису. Ми маємо мультидисциплінарну команду для проведення тромболітичного лікування. Цьогоріч ми виконанали 6 тромболізісів хворим, яким він був необхідний. І це все забезпечення, що ми отримали від держави цьогоріч. Якби мали більшу кількість доз, використали б більше. Колеги вже не бояться, бо пройшли навчання. Вони бачать, який може бути результат, тому готові використати тромболізис попри наявність 25 протипоказань до нього. Лікарі ходять по лезу ножа, рятуючи пацієнтів з допомогою препарату "Актелізе", що використовується при тромболізисі, однак маємо історії, коли вже на наступний день пацієнт встає і ходить, а ми його шукаємо по палатах (усміхається-авт.). Ми бачимо результат від нашого навчання і практики - у нас знизилась кількість летальних випадків у відділенні. Якщо за 9 місяців 2018 року в нас було зареєстровано 166 таких випадки, то вже цьогоріч за цей же період - на 40 менше.
     
     
    - Яка ситуація з кадрами у центрі? Зараз спостерігається шалений відтік кадрів у медичній галузі, та й не тільки.
     
    На даний час відділення укомплектоване кадрами згідно штатного розкладу в повному обсязі. Більше того, в нас працює молодий лікар, Тарас Чепіга, який найактивніше застосовує тромболізис для порятунку пацієнтів. Він випускник тернопільського медвишу, однак після навчання повернувся додому, в Кропивницький, і прийшов працювати у наш заклад. Наші медсестри, які працюють у реанімаційному відділенні, взагалі називаємо спецназом. У тих умовах, в яких їм доводиться працювати, в такому режимі…
     
    - Чи достатнє фінансування відділення? Чи потребує воно зараз удосконалення, розширення?
     
    Наразі в нас достатня кількість ліжок для виконання функцій відділення. Ми маємо необхідне обладнання, якісну базу. У нас бувають, як-то кажуть, напливи пацієнтів, але з нашими потужностями ми надаємо допомогу всім.