У Кропивницькому відкрилася виставка, присвячена письменникам-педагогам Кіровоградщини

  • 24 жовт. 2019 12:13
  • 1289
    • Новина У Кропивницькому відкрилася виставка, присвячена письменникам-педагогам Кіровоградщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Література і педагогіка: лінії перетину» - під такою назвою 22 жовтня у музеї Карпенка-Карого відкрилася виставка, присвячена письменникам-педагогам Кіровоградщини. 
     
    Цього дня до музею завітали студенти та викладачі Кропивницького будівельного коледжу. Їм була презентована виставка, яка знайомить з особистостями, які зуміли поєднати викладацьку та творчу діяльність. 
     
    В експозиції представлені фотодокументальні матеріали про діяльність відомих у Єлисаветграді педагогів Віктора Григоровича, Володимира Ястребова, Михайла Завадського, Наталії Бракер, які залишили по собі і чимало літературних та краєзнавчих досліджень. 
     
    Експонуються численні фото, газетно-журнальні публікації, особисті документи, науково-публіцистичні та художні твори викладачів Кіровоградського педінституту ім. О. Пушкіна, нині – ЦДПУ ім. Володимира Винниченка Леоніда Стеценка, Миколи Смоленчука, Григорія Клочека, Василя Марка, Світлани Барабаш, Сергія Шевченка, Олега Попова, Олега Бабенка, Антоніни Гурбанської, Сергія Михиди, Оксани Гольник.
    Науковці музею розповіли про найбільш цікаві моменти творчої біографії відомих літературознавців Володимира Панченка та Леоніда Куценка.
     
    Присутні могли ознайомитися і з творчістю викладачів іншого ВНЗ нашого міста - ЦНТУ Антоніни Царук, Бориса Ревчуна та письменників-педагогів, які працювали за межами нашого краю чи країни: Олексія Романовського, Людмили Скирди, Яра Славутича та ін.
     
     
    Матеріали виставки розповідають і про письменників-вчителів, які працювали у школах нашого міста та області. Серед них вчителі української мови та літератури, іноземних мов, математики, фізики, музичного мистецтва Олена Журлива, Галина Берізка, Василь Журба, Олександр Моторний, Михайло Миценко, Федір Непоменко, Іван Горовий, Микола Петров, Олександр Архангельський, Ольга Полевіна, Олександр Жовна, Юрій Обжелян, Ірина Кримська.
     
    Не оминули увагою науковці і постать найвідомішого вчителя нашого краю – Василя Сухомлинського. 23 роки Василь Олександрович віддав Павлиській школі, яка стала знаменитою на увесь світ. 
     
    У рамках заходу відбулася творча зустріч з проекту «Урок літератури в музеї». Поетеса, літературний критик, молодий науковець, доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності Інституту розвитку людини Надія Гармазій розповіла студентам про особливості поєднання педагогічної  діяльності  з літературною творчістю.