Кропивницький: Пам’яті Володимира Яриніча

  • 23 жовт. 2019 19:15
  • 1215
    • Новина Кропивницький: Пам’яті Володимира Яриніча Ранкове місто. Кропивницький
     
    Восьмого жовтня на 79-му році життя помер заслужений лікар України, почесний громадянин міста і головний лікар обласного онкологічного диспансеру Володимир Іларіонович Яриніч. Він був ініціатором введення в дію нової комплексної методики лікування раку шлунка з впровадженням до операційної променевої терапії та післяопераційної поліхіміотерапії з модифікаторами.
    До редакції «Первой городской» звернувся його друг, заслужений лікар України Іван Курята, який пропонує увічнити пам’ять про Володимира Яриніча.
     
    В пам’ять про друга
    Пішов із життя один з кращих організаторів охорони здоров’я області, керівник з великої літери одного з обласних лікувально-профілактичних закладів – онкодиспансеру, високопрофесійний спеціаліст, заслужений лікар України і почесний громадянин міста Кропивницького – Володимир Яриніч. 
    Свою трудову діяльність після закінчення медуніверситету він почав у Катеринівській амбулаторії, потім працював лікарем-анестезіологом, згодом став завідувачем відділення хірургії у центральній районній лікарні, а у 1974 році його призначили головним лікарем Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру. 
    Він прийшов працювати у напівзруйновану будівлю лікарні, колектив якої славився на всю область своїми сварками, недружністю і судами. 
     
    Володимир провів тяжку і кропітку роботу на посаді головного лікаря. Він не зміг змиритися з незадовільними матеріально-технічною базою та моральним кліматом у колективі. Тільки для встановлення дисципліни та порядку йому довелося пережити і виграти більше 10 судових справ. Після цього він почав звертатися в обласну раду, обком партії, Кабінет Міністрів, Міністерство охорони здоров’я та інші інстанції. Така робота та його наполегливість допомогли підготувати проектно-кошторисну документацію та розпочати будівництво онкодиспансеру, яке закінчилось аж у 2018 році. 
     
    На сьогодні серед обласних онкодиспансерів України кіровоградський – один із кращих, аналогів якому немає в області. Онкодиспансер має новітнє медичне обладнання і устаткування. 
     
    За час своєї роботи Володимир виховав плеяду лікарів, які нічим не гірші за київських спеціалістів. Серед них – Ігор Макарук (заслужений лікар України), Юрій Скородумов, Олексій Чалий, Олександр Бондаренко та інші. 
    Володимир Яриніч провів колосальну роботу як обласний онколог. Кожен випадок запущеного раку був предметом розбору на комісіях з онкології, які були створені при обласному управлінні охорони здоров’я. І з кожної ситуації робили відповідні висновки. Із часом колектив онкодиспансеру став кращим в області.
     
    Заслуга Володимира Яриніча в онкології безцінна. Пам’ять про нього житиме у наших серцях. Проте ми теж не вічні. 
    П’ятнадцять років тому по роботі я відвідав обласну лікарню Житомира, на території якої побачив пам’ятник чоловікові. На моє запитання: «Кому його поставили?», мені відповіли: «Колишньому головному лікарю обласної лікарні». 
    Я звертаюся до адміністрації та профкому онкодиспансеру, керівництва обласного департаменту охорони здоров’я, депутатів і керівництва міської ради: Володимир Яриніч за 45 років своєї роботи заслужив, щоб його пам’ять була увічнена у назві онкодиспансеру і встановленні пам’ятника на території лікарні.