Сила дівчат: Героїня книги Анна Дудіч про силу жінок і необхідність розповідати такі історії дітям. ФОТО

  • 17 жовт. 2019 09:40
  • 1297
    • Новина Сила дівчат: Героїня книги Анна Дудіч про силу жінок і необхідність розповідати такі історії дітям. ФОТО Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вчора, 16 жовтня, у кропивницькій Книгарні “Є” відбувся захід, приурочений до книги “Сила дівчат”. Спікеркою стала вчителька англійської мови у гімназії ім. Тараса Шевченка, яка 2016 року увійшла у топ-50 у світовій премії Global Teacher Prize, а також героїня самої книги — Анна Дудіч. Модерувала захід письменниця і журналістка Олена Горобець. 
     
    Видання “Сила дівчат” — це збірка історій різних жінок, які надихають, мотивують і показують хороші приклади для дітей. Укладачами й авторами видання “Сила дівчат” стали письменники Катерина Бабкіна та Марк Лівін.
     
    Пані Анна розповідає, що вперше почула про подібну англомовну книгу, де зібрані історії жінок, які зробили значний внесок у розвиток тієї чи іншої справи. Вона побачила відповідний сайт, на якому є мотиваційні проєкти, інформація, яку можна застосовувати і на уроках з англійської мови. Тож, жінка підписалася на розсилку і досі її переглядає. 
     
     
    Після потрапляння Анни Дудіч у топ-50 вчителів світу автори, які працювали над створенням українського видання, запропонували їй стати героїнею:
     
    — Знаючи, на скільки необхідним і корисним це є для дівчат, я погодилася. Для мене це честь бути в одній книзі з такими жінками, як Ліна Костенко, Олена Теліга, Мар’яна Савка, Соломія Крушельницька та інші.
     
    Кожну героїню малювали різні ілюстратори. Вони знали жінку лише з тексту, тобто, не бачили її фото чи вживу. 
     
    — Всі оповіданнячка є захопливими для дітей. Так, наче бабуся розповідає своїй онуці. І такий формат подобається дівчатам, адже він простий і  зрозумілий, — розповідає Анна Дудіч.
     
    Героїня книги розповідає, що у дитинстві їй бракувало не самих історій, а радше друкованого видання. Адже його можна було б узяти у будь-який зручний для неї момент, погортати, почитати і надихнутися мотиваторами в кінці історій:
     
     
    - Кожна історія закінчується такими словами: Ти хочеш бути такою, як ця жінка? Тоді тобі треба робити те і те. Як учитель, я бачу, що пояснення, навіщо дитині потрібно робити щось, відіграє важливу роль. Не просто: “тобі потрібно вивчати англійську”, а “тобі потрібно вивчати англійську, тому що матимеш змогу їздити в інші країни спілкуватися, брати участь у проєктах тощо. 
     
    Пані Анна розповідає, що скрізь має бути баланс. Свій вона знаходить у стосунках з родиною та спілкуванні з людьми:
     
    Обожнюю спілкуватися зі своєю родиною — вечірня прогулянка біля річки - і я вже отримую задоволення й енергію від того, що ми знайшли пів годинки на час, проведений разом, розмови або тишу.
     
    Захід пройшов атмосферно, адже на нього прийшло менше 20 людей і майже всі жінки. Після кожен мав змогу поспілкуватись або купити книгу, яка надихає.
     
    Летиція Курята
     
    Читайте також: У Кропивницькому Василь Шкляр презентує свою нову книгу «Хаpактеpник»