Холод VS Тепло — як у кропивницьких дитячих садочках тримають температурний режим

  • 16 жовт. 2019 19:11
  • 1015
    • Новина Холод VS Тепло — як у кропивницьких дитячих садочках тримають температурний режим Ранкове місто. Кропивницький
     
    Із настанням холодів люди зігріваються всіма можливими методами: шерстяні шкарпетки, одяг “капусточкою”, дуйчики й масляні обігрівачі разом із гарячими чаями — це все працює вдома. Проте як діяти вихователям та вихованцям дитячих садків? 
     
    Днями нічна температура у Кропивницькому впала до -1°C. Багато батьків не приводили дітей у дошкільний заклад, адже через переохолодження вони починають хворіти. Журналісти “Первой городской” вирішили дізнатися про ситуацію у різних комунальних закладах, почути думку батьків і влади. 
     
    Водночас Держпродспоживслужба Кіровоградської області нагадує, що, згідно із санітарними нормами, оптимальна температура у групових осередках дошкільних навчальних закладів — +19-23°С, у класах і кабінетах загальноосвітніх навчальних закладів — +17-20°С. 
     
     
    Батьки і діти
     
    Восьмого жовтня на каналі UA: Кропивницький вийшов сюжет про дитячі садочки №60 та №67. Завдяки обігрівачу у кімнаті в одному із закладів, температура повітря прогрівається до 20°С, проте діти все одно одягнені. 
     
    — Цей масляний обігрівач нам подарували батьки випускників. У спальній кімнаті температура без нього 16°С, але перед тихою годиною ми переносимо обігрівач у цю кімнату, — розповіла вихователька садочку №60 Алла Матвеєва. 
     
    За словами медсестри, працівники комунального закладу №60 підготувалися до холодів завчасно — заклеїли щілини у вікнах та стінах, поклали теплі ковдри, тому всі працюють і навчаються при нормальній температурі. 
    А от у дитячому садочку №67 ситуація дещо інша — діти мерзнуть, а батьки не хочуть їх туди водити через жахливий холод. За списком у групі від двох до трьох років 15 дітей, проте у день зйомки прийшло лише четверо, а залишилося на тиху годину — троє. 
     
    — На першому поверсі температура повітря коливається між 16°С та 17°С, на другому поверсі — на градус-два тепліше. У спальній кімнаті температура повітря 18°С, — розповіла завідувачка дитячого садочка №67 Олена Лисенко. 
     
    Батько 5-річної доньки Анатолій Кімнатний розповідає, що у цьому садочку холодно, тому забрав дитину з обіду:
    — Наприклад, поруч розташована школа №31, яка має свою котельню, там тепло, незалежно від погоди за вікном. Натомість ми двічі на рік стикаємося з проблемою холоду, адже дитячі садочки залежать від централізованого опалення. 
     
    Десятого жовтня завідувачка дитячого садка №43 розповіла, що в усіх кімнатах стоять обігрівачі. О 8:30 ранку температура у садочку 17°С, часом опускається до 15°С. За словами однієї з виховательок садочку, діти сплять під двома тоненькими ковдрами.
     
    — Якщо група розташована на сонячній стороні, то температура вища, ніж в інших кімнатах. Проте проблему холоду все одно потрібно вирішувати. Основне — старі вікна, — розповідають батьки, чиї діти ходять у садочок №43. 
     
     
    Влада обіцяє, але не гарантує 
     
    Працівниця міського управління житлово-комунального господарства Альона Михальська розповіла, що опалювальний сезон у дошкільних та шкільних закладах розпочнеться приблизно 25 жовтня. За її словами, комунальні підприємства повністю готові до початку опалювального сезону. Школи, дитсадки та лікарні отримали акти готовності приймати тепло. 
     
    — Опалювальний сезон розпочинається тоді, коли середньодобова температура по місту тримається нижче 8°С протягом трьох діб. Згідно з довідкою обласного гідрометцентру у Кропивницькому, такого поки що не зафіксовано. Тому точної дати, коли розпочнеться опалювальний сезон, немає, — розповіла Альона Михальська. 
     
     
    Як не захворіли у період холодів?
     
    З метою профілактики та недопущення погіршення епідемічної ситуації з грипу та гострих респіраторних захворювань в організованих колективах Держпродспоживслужба області рекомендує посилити протиепідемічний режим. Йдеться про недопущення до організованих колективів дітей з симптомами гострих респіраторних захворювань. У разі відсутності більше 20 відсотків дітей в групі чи класі необхідно вжити обмежувальні заходи.  
    Батькам радять тепле одягати дітей, частіше бувати на свіжому повітрі та закаляти організм змалечку. 
     
     
    Летиція Курята