Види грипу: коли і який очікувати в Україні у 2019 році

  • 16 жовт. 2019 12:11
  • 1604
    • Новина Види грипу: коли і який очікувати в Україні у 2019 році Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вірус грипу в соціуі циркулює постійно, незалежно від пори року. Але в осінньо-весняний період кількість хворих на грип значно збільшується. Про це пише сайт Управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького..
     
    Упродовж останнього десятиріччя фіксують пандемії грипу, з року в рік відбувається мутація вірусів, а у хворих на грип нерідко розвиваються важкі ускладнення. Розповідаємо, який буває грип, як відрізнити грип від ГРВІ.
     
     
    Що таке грип, види грипу
     
    Згідно з медичною енциклопедією, грип — гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке провокує вірус грипу. На сьогодні налічується близько 2 тис. варіантів вірусів грипу. Багато хто вважає, що грип і ГРВІ — одне і те ж захворювання. Це не так, хоча грип все таки входить в групу респіраторних вірусів. Крім грипу відомі також аденовіруси, риновіруси і ще близько 200 інших.
     
    Вірус грипу складається з білків і нуклеїнових кислот (РНК і ДНК), але організмом його назвати не можна, скоріше часткою. Вірус грипу включає в себе три типи вірусів — А, В, С. Далі вірус ділиться на гемаглютинін (Н) і нейрамінидазу (N). Підтипів гемаглютиніну налічується 16 (Н1-Н16), а нейрамінидази — 9 (N1-N9). Відповідно, кількість комбінацій може бути близько 144, у вірусу дуже висока варіабельність. Але панікувати передчасно, адже не всі віруси здатні вражати людський організм. Так, небезпеку становлять: H1, H2, N1, N2, N3, з малою часткою ймовірності ще і Н5.
     
    До 2009 року було прийнято вважати, що грип передається виключно від людини до людини, але з появою свинячого, пташиного, козячого грипу так стверджувати вже не можна. Мутації привели до того, що вірус зробив міжвидовий стрибок.
     
    Сезонний грип — комбінація різних типів вірусів, які впливають на захворюваність в конкретному епідемічному сезоні. Комбінацію цих вірусів намагаються вгадати заздалегідь, щоб можна було підготуватися.
     
    Свинячий грип (штам A/H1N1) отримав свою назву «завдяки» свині, яка стала першоджерелом зараження. Про свинячий грип знали задовго до 2009 року, але десять років тому він мутував (змішалися штами свинячого, пташиного і людського грипу), а у людей не було до нього специфічного імунітету. В результаті люди гинули від первинної вірусної пневмонії, а не від вторинної бактеріальної, яка може з’явитися вже після того, як людина перехворіла на сезонний грип.
     
    Пташиний грип (штам H5N1) — небезпечніший і складніший від свинячого, адже гемаглютинін H5 здатний спровокувати пандемію, схожу з епідемією «іспанки» 1919 року. Випадки пташиного грипу фіксують переважно в Азії.
     
    Кишковий грип викликають ротавіруси, а зараження відбувається через вживання зіпсованої або неякісної їжі. Крім яскраво вираженої кишкової симптоматики, у хворого спостерігаються симптоми грипу, в тому числі і підвищення температури.
     
    У 2011 році світ дізнався про овочевий грип. Йшлося про заражену овочеву продукцію, яка надходила з ЄС до Росії. Як виявилося потім, продукти були заражені ентерогеморагічною кишковою паличкою, але симптоми у хворих були схожі на грипозні. Відомий і штам H3N8 або собачий грип, а також козячий грип (ку-лихоманка).
     
    Коли очікувати епідемію грипу в 2019 році, який грип накриє Україну
     
    Ще в травні цього року ситуація із захворюванням на грип в Україні була досить складною, люди продовжували активно хворіти. Влітку МОЗ було підраховано, що за епідеміологічний сезон 2018-2019 на грип та ГРВІ перехворіли близько 5,4 млн українців, з них 64 людини померли, в тому числі 12 дітей. В циркуляції абсолютно домінували віруси грипу типу A.
     
    У серпні 2019 року був заявлено про підготовку МОЗ до нового епідеміологічному сезону, запланували завезти близько 500 тис. доз вакцин від грипу. В кінці вересня перші 100 тис. вже приїхали в Україну і проходять тестування. 1 жовтня сертифіковані вакцини мають надійти в аптечну мережу. Це вакцини проти грипу виробництва Франції (Sanofi Pasteur) і Кореї (Green Cross Corporation). Перша вакцина чотирьохкомпонентна, друга — трьох.
     
    В епідсезоні 2019-2020, який почнеться в жовтні-листопаді, будуть циркулювати 4 штами грипу, впевнені епідеміологи:
     
    вірус типу А / H1N1 — Brisbane;
    вірус типу А / H3N2 — Kansas;
    вірус типу В — Colorado (гілка B / Victoria);
    вірус типу В Phuket (гілка B / Yamagata).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
    Два з чотирьох штамів не нові і вже циркулювали в Україні. Найбільш небезпечні віруси типу А, оскільки можуть призвести до таких ускладнень як: енцефаліт, пневмонії, отити і т.д. На думку інфекціоністів, вірус А/H1N1 — Brisbane небезпечний для людей похилого віку, а в зоні ризику А/H3N2 — Kansas — діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями, вагітні жінки.
     
    Як відрізнити грип від ГРВІ, профілактика грипу
     
    На перший погляд особливих відмінностей в симптоматиці грипу та ГРВІ немає, але розпізнати небезпечний вірус все ж можна. Основна відмінність — блискавичний розвиток.
     
    Симптоми грипу:
     
    Підвищення температури протягом декількох годин до 39-40 градусів. Висока температура тримається до 5 днів.
     
    Загальна слабкість, занепад сил, «ломить» тіло, відчуваються болі в м’язах. Ці симптоми з’являються тому, що на боротьбу з вірусом організму доводиться витрачати чимало енергії. У хворого також може розвинутися світлобоязнь, нудота і блювота.
     
    Кашель з’являється при грипі не відразу, а тільки на другий-третій день і тримається досить довго. При цьому кашель у хворого виснажливий, що супроводжується болями за грудиною. Може спостерігатися і бактеріальна інфекція в ротовій порожнині (першіння в горлі, почервоніння).
    Головний біль з’являється внаслідок лихоманки.
     
    Ускладнене дихання через закладеність носа. Це пов’язано з тим, що набрякає носоглотка, пересихають слизові. Через кілька днів після інфікування може початисянесильний нежить.
     
    Зміни в роботі серцево-судинної системи, а саме збільшення частоти пульсу, поява шумів в серці, порушення серцевого ритму.
     
    На відміну від грипу, симптоми ГРВІ наростають поступово. Застуджений сильно чхає, у нього спостерігаються рясні виділення з носа, головний біль, слабкість, озноб, болі в м’язах. А ось температура при ГРВІ вище за 38,5 С не піднімається або може зовсім бути відсутньою. Через кілька днів можуть збільшитися лімфовузли, що характерно для аденовірусної інфекції.
     
    Лікування грипу проводять симптоматичне. В першу чергу, хворий повинен ізолюватися від суспільства, далі — звернутися за кваліфікованою допомогою до медиків і не займатися самолікуванням. Лікар призначить жарознижувальні, протизапальні засоби для горла, антигістамінні, судинорозширювальні, відхаркувальні засоби. У разі необхідності, а саме появі ускладнень, можуть призначити антибактеріальну терапію, імуностимулятори.
     
    Для профілактики сезонного грипу застосовують вакцинацію. Її радять проводити до початку активної захворюваності, а імунітет після щеплення від грипу виробляється протягом двох тижнів. Слід зазначити, що 100% захисту від грипу вакцинація не дає. У щеплених людей ймовірність тяжкого перебігу хвороби та ускладнень зменшується на 60%, а вірогідність смертельного результату залишається в районі 20%.
     
    Важливо! Вакцини від грипу у Кропивницькому очікуються після 15 жовтня.
     
    А ось, щоб уберегтися від застуди, можна використовувати народні методи профілактики: вживання вітаміну С, промивання носоглотки, інгаляції, точковий масаж, правильне і збалансоване харчування, дотримання режиму сну.