Кропивницькі націоналісти долучилися до Маршу УПА у столиці

  • 14 жовт. 2019 15:55
  • 1700
    • Новина Кропивницькі націоналісти долучилися до Маршу УПА у столиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 14 жовтня, Кропивницька міська організація ВО "Свобода" поїхала до Києва, щоб взяти участь у традиційному марші Української повстанської армії, який проходить вже 14 років поспіль.
     
    Цьогорічний традиційний Марш УПА проходить під закликом: “Захистимо українську землю!”. Колона рушила від скверу Шевченка на Банкову, до Президента України, щоби звернутися до нього з вимогою недопущення продажу українських земель та впровадження формули Штайнмайера.
     
     
    Сьогодні Україна відзначає 77-у річницю створення УПА.
     
    100 тисяч солдатів та півмільйона волонтерів - такою була єдина в Другій світовій армія, що представляла українські інтереси.
     
    14 жовтня є символічним днем створення Української повстанської армії. Ця дата була визначена самими повстанцями - відповідне рішення ухвалив підпільний парламент Українська Головна Визвольна Рада.
     
    УПА були єдиною в Другій світовій війні армією, яка ставила собі завданням захист українців. Її вояки справді виконали його, попри чисельну перевагу ворогів.
     
     
    "Від самого початку повстанська армія проголосила головною метою створення незалежної української держави. Ця мета суперечила планам усіх інших учасників війни, але її безкомпромісне відстоювання повстанцями перетворило їхню армію в окремий український чинник у Другій світовій. Український визвольний рух став суб’єктом міжнародної політики, рахуватися з яким змушені були всі учасники війни". - пояснює історик Volodymyr Viatrovych
     
    За сучасними підрахунками через лави УПА пройшло близько 100 тисяч бійців, ще близько півмільйона українців зазнали репресій за підтримку визвольного руху. Армія оперувала на території 150 тисяч км² із населенням 15 мільйонів осіб. Підпілля ОУН діяло по всій Україні, в тому числі в Криму і на Донбасі.
     
    Виснажлива війна проти радянського та нацистського режимів тривала понад десятиліття без зовнішніх джерел постачання.
     
    Масова підтримка УПА українцями змусила обох окупантів (нацистів та комуністів) не лише відмовитися від частини своїх планів щодо використання місцевого населення, але й вдаватися до лукавої пропаганди, представляючи себе справжніми його захисниками.
     
     
    УПА діяла від 1942 року, перший бій — бій із нацистами відбувся 7 лютого 1943 року біля містечка Володимирець на Волині. У 1949-му році Головний командир Роман Шухевич реорганізував армію. Невеликі збройні відділи, які продовжили боротьбу — мобільніші, значно легше маневрували та краще надавалися для ведення диверсійних дій та протидії радянській пропаганді. Цей етап боротьби тривав до полонення останнього генерала і командира підпілля Василя Кука у 1954-му.
     
    Останній відомий історикам бій повстанця і чекістів відбувся у 1967 році. Окремі підпільники, як Ярослав Галущак та Ілля Оберишин, не здалися до проголошення незалежності України.
     
    У 2015 році Україна визнала Українську повстанську армію, надавши законом її бійцям високий статус борців за незалежність України. 
     
     
    Олена Скочко
     
     
    Читайте також: У День захисника на підприємствах Кропивницького замайоріли червоно-чорні прапори