Віряни відзначають Покров Пресвятої Богородиці

  • 11 жовт. 2019 17:12
  • 1490
    • Новина Віряни відзначають Покров Пресвятої Богородиці Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    «Днесь благовернии людие, светло празднуем, осеняеми Твоим, Богомати, пришествием, и, к Твоему взирающи пречистому образу, умильно глаголем: покрый нас честным Твоим Покровом и избави нас от всякого зла, молящи Сына Твоего, Христа Бога нашего, спасти души наша» - звертається 14 жовтня в піснеспівах Свята Церква до Божої Матері...
     
    У царювання візантійського імператора Лева Мудрого, (886-912рр) греки вели війну із сарацинами. І так сталося, що вороги підійшли дуже близько до столиці Візантії і почали облогу міста. Всі щиросердно молили Господа і Його Пречисту Матір про допомогу. І в один недільний день, в Константинополі, у Влахернській церкві, під час всенощної, святий угодник Божий Андрій (пам'ять його 15 жовтня), Христа Заради юродивий, подивившись вгору, побачив Пресвяту Богородицю, разом з Ангелами, пророками і апостолами, що молиться про мир християнський і покриває християн Своїм омофором (головний убор). Святий Андрій затремтів і здивовано запитав свого учня Єпіфанія: «Чи бачиш, брате, Царицю і Госпожу всіх, Яка молиться про мир?» - «Бачу і страшуся», - відповів Єпіфаній. Коли дізналися про це видіння присутні в храмі, всі зраділи, і стали ще більше сподіватися на допомогу Богоматері, і дійсно, незабаром греки здобули перемогу над ворогами. Але в грецькій церкві це священна подія не знайшла загального вшанування. На Русі ж у 1164. було встановлено Андрієм Боголюбським спільно з Православною Церквою, загальне свято Покрова Пресвятої Богородиці. Християнська Русь побачила в цій події величезне духовне значення і сенс. У чому ж він відкривається нам? Чому це свято прийняли і зробили своїм запорізькі козаки?
     
    Перш за все суть свята Покрова в тому, що вшановується Мати, Яка через хресну смерть свого Божественного Сина, при Його стражданнях на Хресті, усиновила Собі все людство. Мати приймає в серце всі наші прикрощі, всі страждання, весь нестерпний біль нашого існування. Мати Ісуса Христа, прийнявши весь страшний біль, стоячи біля Хреста Сина, не замкнулася в цьому стражданні, не зненавиділа людей, які заподіяли страждання Її Сину, а навпаки, всиновила вірян. Її подальше життя - це безперервно зростаюче співчуття і жалість до всіх, хто зазнає страждання. Над усіма людьми, над кожним з нас, готова Вона тримати Свій невидимий Покров... І не тільки понад 1100 років тому слізно молилася Богородиця за християн, за всіх стражденних людей. Молиться Вона і зараз, і завжди, і всюди, і до кінця часів так буде. Божа Матір - посередниця між Небом і землею. Вона є любов, милість і жалість, прощення і заступництво, відповідаючи на злобу - любов'ю, на гріх - сльозами, на хулу - прощенням, на ворожнечу - благословенням.
     
    Але не може людство, загрузнувши в гріхах, війнах, розколах, зрозуміти висоту любові Богоматері. Адже Вона не прагне відокремити праведних від грішних християн. Раниться і роздирається серце Богоматері за кожного з нас. Якби ми тільки побачили, чиїми сльозами омиваються наші падіння і наша злість! Але побачити дано не кожному. 
    «Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать», - говорить Євангеліє. Той, хто очистив своє серце від пристрастей і приніс щире покаяння у всіх своїх гріхах, у того відкриваються очі духовні... Але таких людей серед нас зовсім небагато. Нам же потрібно не залишати спасительний шлях і завжди бути вірними нашій святій вітчизняній Православній вірі, нашій земній Батьківщині і обов'язково молитися за неї.
     
    За словами святителя Інокентія Херсонського, який написав акафіст свята Покрови, чудотворні ікони Пресвятої Богородиці - це видимий покров Божої Матері над землею.
     
    На нашій Елисаветградській і Олександрійській землі Покровських храмів більше, ніж храмів з іншою назвою. Наш Єлисаветградський храм Покрови Божої Матері в цьому році відзначає своє 170-ти річчя зі дня заснування, та 30-річчя з моменту відкриття піся богоборчіх гоніннь радянського періоду. Престольні свята в цей день відбудуться і в Олександрії, і в багатьох районних центрах і селах нашої України.
     
    Будемо, брати і сестри, молитовно оспівувати разом з нашою Православною Церквою: «Радуйся, радосте наша, покрий нас от всякого зла честним Твоим омофором!»
     
    Зі святом, дорогі співвітчизники!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко
     
    читайте також: Кто така Покрова? Мати-Слава чи шматок тканини?