Головоломка від Штайнмайєра

  • 11 жовт. 2019 20:01
  • 852
    • Новина Головоломка від Штайнмайєра Ранкове місто. Кропивницький
     
    Понад тиждень Кропивницький лихоманить через «формулу Штайнмайєра», про яку до минулого вівторка мало хто чув. Десятки тисяч людей з плакатами «Ні капітуляції» протестували на Майдані, акції протесту прокотились в обласних центрах.  Утім, більшість депутатів «Слуги народу» не змогли пояснити журналістам, хто такий Штайнмайєр (Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. – Ред.) і що за формулу він придумав. 
     
    Як повідомляли ЗМІ, президент Зеленський підтвердив підписання «формули Штайнмайера» і пообіцяв, що капітуляції у збройному конфлікті на Донбасі не буде. Його попередник, Петро Порошенко, вважає «формулу Штайнмайєра» сценарієм Путіна.  
     
    - Я хочу окремо поговорити про найбільшу страшилку останніх тижнів під назвою «формула Штайнмайєра». Це в принципі одна-дві пропозиції. Відомий у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу починає діяти на постійній основі за умови (увага: зараз дуже важливо!), коли там відбудуться вибори. Місцеві вибори, проведені відповідно до конституції України і законодавства України, а також після публікації ОБСЄ, що вибори пройшли за стандартами ОБСЄ та стандартам демократичних виборів. Це означає, що ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути, - зазначив Володимир Зеленський. 
     
     
    4 жовтня міськрада Кропивницького зібралася на позачергову сесію. Активісти звернулися до президента України та ВРУ щодо висловлення позицій з «формули Штайнмайєра». На голосування було запропоновано дві версії звернення, але їх не підтримали присутні депутати. Після тривалого обговорення з’явився спільний документ, який підтримали більшістю голосів.  
     
     
    У зверненні міської ради міста Кропивницького йдеться про небезпеки, яку депутати вбачають в імплементації так званої «формули Штайнмайєра». Депутати зазначають, що її застосування може призвести до втрати української державності та закликають президента і ВР припинити ухвалення доленосних для держави рішень без урахування думки суспільства. Вони також закликають керівництво держави організувати спільний круглий стіл щодо подальшої стратегії дій на Донбасі.
    У середу відбулася позачергова сесія Кіровоградської обласної ради, на якій громадськість також подала звернення до президента і ВР з вимогою не реалізовувати формулу Штайнмайєра.
     
    А тим часом президент Німеччини Штайнмайєр під час перебування у Тбілісі минулого понеділка сам прокоментував «формулу Штайнмайєра». Він заявив «ВВС News Україна», що «формула Штайнмайєра» - це спроба зробити з «великих кроків» щодо врегулювання ситуації на Донбасі, передбачених в Мінських угодах, «низку менших кроків». І вона була підписана не під впливом Росії.
     
    Міла Князєва