У Кропивницькому проходять Дні музики Кароля Шимановського

  • 10 жовт. 2019 12:09
  • 1160
    • Новина У Кропивницькому проходять Дні музики Кароля Шимановського Ранкове місто. Кропивницький
     
    У другий день жовтня, в «Дні Музики», у Кропивницькому стартував XVII мистецький фестиваль «Осінь з музикою Кароля Шимановського», який вже традиційно вважається міжнародним. Багато років поспіль у ньому беруть участь музиканти з багатьох країн – України, Польщі, Німеччини, Великобританії.
     
    Фестиваль розпочався концертом видатних польських музикантів так званого «Шльонського тріо», очолюваного піаністкою міжнародного рівня Іоанною Доманською.
     
     
    Наступного дня делегація шанувальників мистецтва нашого земляка Кароля Шимановського та офіційні осіби, серед яких були консул Республіки Польща пан Яцек Гоцковський, директор Кропивницького музею музичної культури ім. Кароля Шимановського, незмінний керівник фестивалю  Олександр Полячок, відомий композитор та піаніст з Великобританії Джонатан Павелл, здійснили «паломницьку» подорож на батьківщину Кароля Шимановського в Тимошівку та Кам’янку Черкаської області.
     
    У Кам’янському державному історико-культурному заповіднику, куди входять Кам’янський історичний музей та літературно-меморіальний музей О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, відбулася презентація одразу трьох книг, пов’язаних з висвітленням фрагментів життєвого і творчого шляху нашого видатного земляка на батьківщині. Серед них – колективна 650-сторінкова монографія «Шимановські, Блюменфельди,  Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур». Вона виросла зі статей та доробок місцевих музикантів, краєзнавців та науковців столичного рівня, а також зарубіжних спеціалістів. Зацікавила публіку також книжка «Чумацькі пісні Передстепового Правобережжя» Олександра Терещенка, в якій зібрані прокоментовані 100 старовинних пісень центральноукраїнського регіону. Третє видання – «Роман, якого не було?» відомої польської дослідниці життя К.Шимановського Терези Хилінської, в якому йдеться про цікаві моменти особистого життя видатного композитора. 
     
     
    Також гості фестивалю відвідали музей Кароля Шимановського в селі Тимошівці, що розташований в місцевій школі, яка носить його ім’я. Консул Республіки Польща Яцек Гоцковський зазначив, що Кароль Шимановський – син двох народів, українського й польського, його життя і творчість нерозривно пов’язані з цими країнами, і такі заходи, як фестиваль імені всесвітньовідомого музиканта, спрямовані на об’єднання культури і мистецтва народів.
     
    Гості фестивалю відвідали будиночок Давидових у Кам’янці, парк декабристів, прослухали екскурсію про творчість П.І.Чайковського.
     
    «Надихнувшись» відвідуванням «святих» для музикантів усього світу місць, 5 жовтня Джонатан Павелл з Великобританії дав великий концерт в залі музичного коледжу у Кропивницькому, в якому прозвучали твори Олексія Станьчинського, Жоржа Конюса, Фелікса Блюменфельда, Сергія Рахманінова та Кароля Шимановського.
    7 жовтня в музичному коледжі відбувся концерт польського піаніста Андрія Дорофеєва. Фестиваль триває…
     
    Олена Классова
     
    Читайте також: Паросток життя: у Кропивницькому відкрилася виставка творчого об‘єднання «Муза»