У Кропивницькому вперше провели театралізовану екскурсію

  • 30 вер. 2019 15:33
  • 1822
    • Новина У Кропивницькому вперше провели театралізовану екскурсію Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    27 вересня вперше в нашому місті проведено театралізовану екскурсію «Машина часу» (до дня туризму, 265-річчя міста і в рамках Інвестфоруму «TimetoInvest»).  Всі присутні мали можливість мандрувати вулицями міста  ХVIII-ХІХ століть, ознайомитися з чудовими архітектурними будинками і відчути на собі дух того часу. 
     
    Разом з гідом гості міста і місцеві жителі іхали в чарівному тролейбусі (з автономним ходом), який зупинявся в цікавих містах Кропивницького. Першою такою зупинкою стала «Фортеця». Тут всіх зустрів захисник фортеці поручик Нікітін, який був одягнений у формі офіцера. Він стояв біля гармати на посту і розповів нам про історію створення фортеці святої Єлисавети. 
     
    Друга зупинка тролейбуса – «Міськрада». Найвідоміший міський голова Єлисаветграда, почесний громадянин міста, меценат Олександр Пашутін у супроводі двух дам знайшов час і вийшов до людей, щоб розповісти їм про свої досягнення. А їх було немало: запущення водогіна в місті, поява першого трамваю, відкриття першого українського театру, проведення великих ярмарок та інше. До речі, Пашутін одним із перших мерів написав унікальну книгу «Исторический очерк Елисаветграда». Дами показали цікаві архітектурні будівлі міста, які побудували архітектори Яків Паученко та Олександр Лішневський: Дзеркальний магазин (Дім Мадзона), Велика хоральна синагога, Будинок Мейтуса, Особняк Барського (нині – краєзнавчий музей), Лікарня Гольденберга. В своїй суперечці відносно того, який архітектор краще, вони все ж дійшли висновку: роботи обох архітекторів цікаві і величні.
     
     
    Наступною зупинкою тролейбусу став завод «Ельворті». Інженер заводу розповів всім про братів Томаса і Роберта Ельворті, завдяки яким і з`явився у місті завод. А дружина  офіцера поділилася з присутніми своїми думками про життя військового містечка, а потім провела до Зимового театру, де на всіх чекали театралка та Марія Заньковецька. Тут ми почули і спів Наталки Полтавки, і історію виникнення в місті театру. За допомогою персонажів театралізованої екскурсії присутні змогли узнати багато цікавого про наше місто і побачити, як ми любимо його.
     
         Така оглядова екскурсія – це спільний проект обласного інформаційно-туристичного центру, ГО «Екскурс-інформ», ОУНБ ім.Чижевського, при підтримці міської ради Кропивницького, міського управління культури. А взагалі ідея проведення екскурсії належить Миколі Барабулі, Валерію Попову, Марині Григор`євій, Світлані Грищук. Гідами у тролейбусі працювали Ірина Сосна та Оксана Гончарова, а гідами-акторами були Марина Григор`єва, Тетяна Зайцева, Володимир Нікітін, Василь Левицький, Алла Бабенко, Марина Винник, Леонід Рева, Марина Фігель.
         Сподіваємося, що такі екскурсії стануть традиційними в нашому місті.
     
     Алла Бабенко, НВО №32
     
     
    Читайтетакож: У Кропивницькому стартував етно-фешн фестиваль (ФОТО, ВІДЕО)