Місцеві громади сподіваються на підтримку нардепів від Кіровоградщини

  • 30 вер. 2019 10:16
  • 1116
    • Новина Місцеві громади сподіваються на підтримку нардепів від Кіровоградщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    Наступного року громади матимуть втрати та скорочення джерел доходів в обсязі 13,1 млрд грн., якщо до законопроєкту про Держбюджет-2020 та про зміни у Бюджетний кодекс України не внесуть пропозиції від Асоціації міст України - повідомляє Кіровоградське РВ АМУ.
     
    Експерти АМУ проаналізували законопроєкти «Про Державний бюджет України на 2020 рік) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», що перебувають на розгляді в парламенті. Висновки невтишні: незважаючи на впровадження фінансової децентралізації, бюджет на 2020 рік передбачає централізацію коштів громад та зниження соціальних видатків. З огляду на скорочення видаткових повноважень, ситуація погіршиться (порівняно з 2014 – 2019 роками). Відсутність у місцевих бюджетів необхідного обсягу фінансових ресурсів може призвести до зниження якості послуг для населення та до скорочення видатків на розвиток громад. Для прикладу під загрозою забезпечення делегованих державою повноваження (зокрема, у сфері освіти та охорони здоров'я) - 71, 5 млрд грн. Також місцеві бюджети можуть втратити 55,6 млрд грн внаслідок рішень органів державної влади. 
     
     
    Серед основного переліку поданих від Асоціації міст України до Комітет Верховної ради України з питань бюджету та профільних парламентських комітетів за кожною сферою, наступне:  
     
    Збільшити обсяг освітньої субвенції на 27,5 млрд грн.
    Збільшити фінансування Програми державних гарантій медичного обслуговування населення на 31,9 млрд грн.
    Збільшити розмір додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я на 12,1 млрд грн.
    Передбачити додаткову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам в розмірі 14,6 млрд грн на підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти.
    Передбачити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад в обсязі 5 млрд грн.
    Списати заборгованість за середньостроковими позиками та безвідсотковими позичками, наданими місцевим бюджетам за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку у 2009-2014 роках.
    Продовжити оподаткування акцизним податком реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі пального з метою недопущення втрат місцевих бюджетів в частині акцизного податку на пальне.
    Законодавчо встановити з 2020 року та наступних років оплату з державного бюджету гарантованих державою пільг, зокрема пільг на проїзд та послуг зв'язку. Передбачити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на такі цілі в розмірі 6 млрд грн.
    Передбачити у державному бюджеті 2020 року кошти на сплату енергопостачальним підприємствам штрафних санкцій по рішеннях суду, які виникли внаслідок несвоєчасного перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на пільги та субсидії, в розмірі не менше 7 млрд грн.
     
    Пропозиції АМУ щодо показників державного бюджету на 2020 рік було розглянуто та схвалено під час засідання Правління Асоціації міст України, яке є представницьким органом 830 громад України. 
     
     
    Читайте також: Промислове виробництво у Кіровоградській області збільшилось