Православна церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці

  • 20 вер. 2019 15:08
  • 1396
    • Новина Православна церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці Ранкове місто. Кропивницький


    Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня), завжди святкується Церквою як день всесвітньої радості. У цей світлий день, на рубежі Старого і Нового Завітів, народилася Діва Марія, надана Божественним Промислом послужити таємниці втілення Бога Слова - з'явитися матір'ю Ісуса Христа. Вона народилася по вірі, гарячій молитві і милостині неплідних, старих батьків, праведних Іоакима і Анни (пам'ять їх 22 вересня) для знищення, по благості Божій, всенародного гріха, прокляття і смерті і всіх бід, яким ми дотепер піддаємося і страждаємо. Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали виконуватися великі та втішні обітниці Божі про спасіння людства від рабства диявола і благословення в життя вічне.

    За словами святого праведного Іоанна Кронштадського: «Пресвята Діва поєднала Різдвом Своїм Бога Слова з людьми і відкинуту гріхом природу нашу поєднала з небом і людський рід ввела в спілкування з ангельським, світлим, щасливим світом, і земних людей зробила небожителями. Через втілення від Пресвятої Діви Бога Слова людство отримало від Бога незліченні блага, про які й подумати не могло воно, тому що загрузло у всяких нечистотах гріха. Людям дано від Господа, який постраждав добровільно за гріхи світу, баня пакібитія (хрещення), всеспасительне покаяння, всепросвітительне слово Боже, що навчає всякому благочестю; заснована Церква з священниками-пастирями; дано причастя Пречистого Тіла і Крові Господньої, що очищають усякий гріх, навіть оновлюють растлілу від гріха природу нашу, що прикрашають і облагоухають віруючі і смиренні душі».

    Матір Божа є і всім нам по благодаті Матір'ю і милосердною Заступницею, до якої ми звертаємось, як діти.

    Різдво Пресвятої Богородиці - престольне свято в Кафедральному соборі нашого обласного центру. Це день духовного народження нашого Благовіщенського храму. 5 років тому 21 вересня він був освячений предстоятелем УПЦ Блаженнійшим митрополитом Онуфрієм в співслужінні собору архієреїв нашої церкви. І в цей день в нашому храмі була звершена перша Божественна Літургія. Пройшло 5 років. І вже в ці дні, в неділю 22 вересня також буде в нашому храмі особливе торжество - архієрейське богослужіння і чин оновлення храму (освячення розпису купола, склепінь, хорів), хресний хід, а також святковий обід для всіх прихожан і гостей храму.


    У ці дні на Україні завжди відзначали день рожениць. Нам зараз дуже важливо відродити цей день рожениць, важливо для нашого майбутнього. Хочеться привітати всіх рожениць з цим днем, днем світлої радості Материнства, як воно зараз називається, привітати і пологовий будинок №2, який носить ім'я святої Анни (лікарні святої Анни).

    Помолимося Божій Матері щирою молитвою і Матір Божа почує нас, тому що Її милосердя до потопаючого в гріхах людського роду, що заплутався в сатанинських мережах і все більш втрачає шляху до свого порятунку, безмежне. У цьому переконалися сотні людей під час перебування великої святині Православ'я, чудотворної ікони Божої Матері «Боянської» (Плачущая) у м. святої Єлисавети з 14 по 17 вересня. Це все особливі радісні події, як і прибуття з Київського державного музею ім. Т.Г. Шевченко образу Божої Матері Васильківського 19 вересня - духовний внесок у святкування Дня міста святої праведної Єлисавети.

    Протоієрей Євгеній Назаренко