Поради кропивничанам: Купуйте газ улітку

  • 20 вер. 2019 19:03
  • 1231
    • Новина Поради кропивничанам: Купуйте газ улітку Ранкове місто. Кропивницький



    Найбільша платіжка за комуналку взимку — за газ або за тепло. В зимовий період містяни вимушені економити, щоб була змога заплатити за послуги. А чи можливо заощадити на комуналці? Заступник директора філії “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” у м. Кропивницькому Сергій Дробко запевняє, що так. Газ можна придбати за літньою ціною, а використати його взимку.

    — В рамках програми “Ваша енергонезалежність” газопостачальна компанія “Нафтогаз України” пропонує таку послугу, яка називається “Газовий запас”, — розповідає Сергій Дробко.

    —  Ця послуга дає можливість споживачам придбати газ за літньою ціною для використання його взимку. За нашими підрахунками це дасть економію близько 25% від тих платежів, які люди будуть платити в  опалювальний період за газ. Ціна на газ для населення визначається рядом постанов Кабінету Міністрів. Основною  з них є постанова №867 від 19 жовтня 2017 року, яка передбачає порядок формування ціни, що на сьогодні складає 5 гривень 72 копійки без транспортування та розподілу. З транспортуванням та розподілом (за серпень) —  6,65 грн.


    Як зазначив Дробко, українцям цього року пропонують придбати газ за ціною 5,99 грн до 25 вересня 2019 року. Це вартість тільки газу без розподілу та транспортування, за яке люди сплачуватимуть потім, коли вони цей газ по факту отримають. Якщо ці дві ціни скласти разом, то вона становитиме 6,92 грн.
     

    — Ця акція триває до 25 вересня. До цієї дати можна придбати літній газ за ціною 5,99 грн за куб, без розподілу та транспортування. Ця програма передбачає стовідсоткову попередню оплату і можлива тільки для абонентів з відсутньою заборгованістю за газ. Якщо така заборгованість існує, то абонент її повинен погасити і після цього матиме можливість придбати літній газ, — зазначає Сергій Дробко.

     

    — На кого розрахована програма?

    — Послуга “Газовий запас” розрахована на споживачів, які використовують значні обсяги газу. Тобто для тих, у кого газ використовується для опалення та підігріву води (автономка або колонка).

    — Як ви рахували 25% вигоди?

    — Минулої зими вартість газу була 8,55 гривні. Зараз 6,65. Влітку вартість газу впала на 25% від зими. Тобто навіть якщо припустити, що газ буде на такому рівні, що був зимою, то ми отримаємо економію близько 25%. Ринок показує, що на зиму вартість газу зростає, а влітку дешевшає. Власне в цьому і сенс послуги закупити газ літом.
    Ринкова ціна газу завжди коливається. Раніше населення цього не відчувало, бо була фіксована ціна.

    — Чи була доступна така послуга раніше?

    — Подібна послуга проводиться вперше і є експериментом. Скориставшись нею, люди спробують механізми самостійно закуповувати газ і вигравати на вартості. Нафтогаз хоче дати їм вибір покупки газу та привчити їх до самостійної покупки, бо в майбутньому постачальник буде не один.

    — Чи бажають жителі області придбати літній газ?

    — На сьогодні (7 вересня) договори укладено з близько 300 абонентами. Попит зростає з кожним днем. Люди про це дізнаються та більш масово звертаються. По Україні відома цифра сім — вісім тисяч абонентів.

    — Чи складно придбати газ дешевше?

    — Потрібно зателефонувати на гарячу лінію 0-800-215-515, де розкажуть про умови та допоможуть визначитись з обсягами газу, який потрібен. Тобто дивляться на той обсяг, який був спожитий за попередній опалювальний період, розраховують його та надають інформацію споживачу. Максимальний обсяг газу, який можна придбати за програмою, —  25 тис. кубів. Мінімуму немає. Газ продається для споживання з 1 жовтня 2019 року по 31 березня 2020 року.

    Якщо по закінченні опалювального сезону залишився літній газ?

    — Якщо на перше квітня залишається невикористаний газ по депозиту —  по ціні закупівлі він конвертується в кошти і людині вони повертаються на картку або на її рахунок.

    — Чи можливо послугою скористатися отримувачам субсидії, які й так мають знижку від держави?

    — Ми консультувалися з органами соціального захисту населення і нам пояснили, що законом це не заборонено. Варто нагадати, що ця програма передбачає стовідсоткову попередню оплату, а субсидія надається тим, у кого не вистачає доходів на оплату комунальних послуг. Це питання може піти в певний розріз, і у інспекторів соцзахисту можуть виникнути запитання —  чи потрібна вам субсидія? Отже це продукт не для субсидіантів.
    Фото: Кіровоградська ОДА
    Дмитро Семенюк