Кіровоградські фермери можуть збирати на 35-50% більші врожаї

  • 12 вер. 2019 17:17
  • 3430
    • Новина Кіровоградські фермери можуть збирати на 35-50% більші врожаї Ранкове місто. Кропивницький


    Минулого року українські фермери зібрали рекордний врожай зернових – 70 млн тонн. Майже 6% врожаю зібрали на Кіровоградщині – це шостий показник в Україні і четвертий у центральному регіоні. Цього року, як очікується, аграрії зберуть ще більший врожай. Проте фахівці вважають, що кіровоградські фермери могли би збирати набагато більші врожаї, розповідає "Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30".

    Чорноземи втрачають силу

    З одного гектару в Кіровоградській області збирають майже 37 центнерів пшениці, а в європейських  країнах – суттєво більше. Наприклад, у Польщі – 49, в Угорщині – 52,5, у Німеччині – 76 центнерів з гектару.


    Фахівці називають три основні причини більш низької врожайності. Перша – це застаріла техніка. До 10% врожаю зернових втрачаються на шляху від поля до елеватора. Банально, зерно висипається з причепів – їх парк зношено на 80%. Друга причина – відсутність сівозміни. Фермери насаджують соняшник та ріпак, які потребують багато поживних речовин. Якщо не змінювати культури, земля виснажується. Третя причина – низький рівень внесення добрив. Якщо в 1990 році в Україні в середньому вносили 44 кілограми азоту на гектар, то минулого року показник склав 37. Для порівняння: в Польщі на 1 гектар вносять 82 кг азоту, в Угорщині – 91, а в Німеччині – 102. Тобто, щонайменше у 2,5 раза більше!


    Україна може збирати врожаї по 150 млн тонн!

    - Рекордний врожай – 70 млн тонн минулого року – став можливим завдяки тому, що протягом останніх трьох років обсяг внесення азотних добрив зріс на третину – з 3 до 4 млн тонн, – пояснює Сергій Поважнюк, заступник директора дослідницької компанії "Укрпромзовнішекспертиза".

    Цього року у фермерів є можливість збільшити внесення добрив через падіння цін – всі українські хімічні заводи запустились на повну потужність і почали витісняти російських імпортерів, які впродовж останніх років суттєво завищували ціни.

    За умови модернізації парку сільгосптехніки, дотримання умов сівозміни та збільшення обсягів внесення добрив до європейського рівня, Україна могла б щороку збирати вдвічі більше зернових – понад 150 мільйонів тонн.


    - Для цього потрібно зробити небагато. Забезпечити стабільну роботу українських хімічних підприємств та сприяти сівозміні на полях, – зазначив Сергій Лісковський, віце-президент Союзу хіміків України.