Субсидії в автоматичному режимі отримають майже 64 тисячі домогосподарств Кіровоградщини

  • 11 вер. 2019 09:00
  • 2521
    • Новина Субсидії в автоматичному режимі отримають майже 64 тисячі домогосподарств Кіровоградщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    У новому опалювальному сезоні житлова субсидія автоматично призначатиметься лише тим громадянам, які її вже отримували, повідомляє сайт Кіровоградської обласної державної адміністрації.
     
    Тому жителям Кіровоградщини, які раніше не користувались цією державною допомогою, але відчувають, що не зможуть сплатити за комунальні послуги в зимовий період, слід звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації та подати заяву і декларацію, обов’язково зазначивши в заяві номер свого мобільного телефону.
     
    Про це повідомив директор департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олександр Догаров. Зазначені документи, за його словами, можна надати особисто, надіслати поштою або в електронній формі через веб-сайт Міністерства соціальної політики України. У сільській місцевості прийом документів для оформлення житлової субсидії здійснюють уповноважені особи сільських, селищних, міських рад, об’єднані територіальні громади.
     
    За попередніми обрахунками, в наступному опалювальному періоді субсидії в автоматичному режимі буде призначено майже 64 тисячам домогосподарств області.
     
    Порядок надання такої допомоги та визначення права на неї не змінюється, змінено лише спосіб її виплати.
     
    Олександр Догаров нагадав, що, у зв’язку з продовженням реформування системи житлових субсидій, у 2019 році запроваджено дві моделі їх виплати: з першого січня – у грошовій безготівковій формі, з першого березня – у готівковій формі.
     
    Готівкою, зокрема, субсидія виплачувалась лише тим домогосподарствам, які отримували її в попередньому опалювальному сезоні. Середній розмір готівкової субсидії за минулий опалювальний період в області склав 1728 гривень на місяць. Для порівняння: в опалювальний період 2017-2018 років середній розмір житлової субсидії складав 968,1 гривні на місяць.
     
    Керівник департаменту соціального захисту населення повідомив також, що з початку нинішнього року державну житлову допомогу на Кіровоградщині отримували 124 тисячі домогосподарств. Її нараховано на суму 622 мільйони гривень. Після завершення опалювального сезону число одержувачів скоротилося до 24 тисяч. Середній розмір субсидії в неопалювальний період становив 295 гривень на місяць (у 2018 році – 78 гривень).
     
    Що стосується субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, то вона виплачується готівкою ще з 2003 року. В цьому році субсидію на тверде паливо в області виплачено на суму 87,5 мільйона гривень, її отримували понад 27 тисяч домогосподарств. Середній розмір субсидії на одне домогосподарство складає 3105,9 гривні (у 2017 році – 2717,3 гривні, у 2018 році – 2883,4 гривні).
     
    Коштів для виплати субсидій на тверде паливо достатньо. У державному бюджеті на ці потреби для області передбачено 182,8 мільйона гривень.
     
     
    Читайте також: Газ на зиму "про запас" приобрели уже более 7 тысяч украинских семей