Як тепер проходитимуть громадські експертизи у Кропивницькому?

  • 9 вер. 2019 16:29
  • 1312
    • Новина Як тепер проходитимуть громадські експертизи у Кропивницькому? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому депутати ухвалили Порядок сприяння проведенню громадських експертиз, до розробки якого активно долучилися експерти коаліції «Рада Експертів».
     
    Громадська експертиза – це складова механізму демократичного управління. Вона передбачає проведення інститутами громадянського суспільства оцінки діяльності органів місцевого самоврядування та її виконавчих органів. Експерти коаліції «Рада Експертів» долучилися до розробки даного проекту рішення та лобіювали його ухвалення. За основу прийнятого документу було взято проект рішення, запропонований Асоціацією Політичних Наук. 
     
    Громадська експертиза – це одна із форм участі членів територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування. І ухвалення Порядку сприяння проведенню громадської експертизи було одним із пунктів Дорожньої карти реформ коаліції «Рада Експертів». 
     
    Так, Проект рішення №3150 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності Міської ради міста Кропивницького та її виконавчих органів»  було винесено на розгляд депутатів на засіданні 16 сесії 7-ого скликання міської ради міста Кропивницький.  «За» проголосувало 29 депутатів. Відповідно рішення було ухвалено. Детально з ним можна ознайомитися 
     
    Завдяки ухваленому рішенню інститути громадянського суспільства (зокрема це Громадська рада, консультативно-дорадчі органи, утворені при міській раді тощо)  можуть: 
    - Письмово звернутися до міської ради міста Кропивницький із запитом про проведення громадської експертизи;
    - Після отримання запиту – міський голова має протягом семи робочих днів видати розпорядження про проведення експертизи із зазначенням відповідального виконавчого органу;
    - У разі потреби за розпорядженням міського голови утворюється робоча група для підготовки матеріалів із залученням представників ініціатора
    проведення громадської експертизи;
    - Відповідальний виконавчий орган має надати інституту громадянського суспільства документи або завірені копії протягом п’яти робочих днів з моменту видання розпорядження про проведення громадської експертизи;
    - У разі, коли запит стосується надання великого обсягу інформації, строк надання документів може бути продовжено до 20 робочих днів.
     
    - Ми довго йшли до прийняття цього рішення. Робота над ним почалась разом із розробкою нового статуту міста, і цей порядок мав стати додатком до статуту. Однак депутати вирішили не переобтяжувати статут значною кількістю додатків, тому щодо цього порядку вирішено було виносити окремим рішенням. І ось, з перервою у більш ніж півроку, Порядок про проведення громадської експертизи був також прийнятий. Тепер дуже важливо, щоб громада міста почала користуватись цим механізмом, - прокоментував прийняття документу співголова коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Асоціація Політичних Наук» Дмитро Сінченко. 
     
    Прес-служба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»
     
    «Рада експертів» (РЕ) - коаліція громадських організацій Кіровоградської області. Була створена на початку 2016 року як партнерство активістів, і реорганізована у коаліцію навесні 2017 року за зразком та за сприяння Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 32 найбільш потужних організацій громадянського суспільства міста Кропивницького та Кіровоградської області.
     
    Проект «Дорожня Карта Реформ Кропивницького» втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.