Іловайськ 2014: день скорботи України, день ганьби Росії

  • 8 вер. 2019 09:38
  • 1545
    • Новина Іловайськ 2014: день скорботи України, день ганьби Росії Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня у Кропивницькому вшанували пам’ять загиблих захисників України. 29 серпня розпочався вихід українських військових з оточення під Іловайськом на Донбасі. Окупанти запевняли, що дадуть “зелений коридор” для виходу, але цих домовленостей не дотрималися. Регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли колону. 
     
    За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.
     
    В боях за незалежність та соборність України загинув  201 мешканець нашої області. 248 родин втратили чоловіка, сина, брата, доньку; 128 дітей залишилися без батьків; 3 особи зникли безвісти; четверо перебувають у полоні.
     
     
    Через п’ять років після трагедії вся Україна пам’ятає про той чорний день в історії. У Кропивницькому до відзначення річниці Іловайської трагедії долучилося кілька тисяч містян.
     
    — У 2014 році цього дня загинуло шість воїнів нашого полку, — прокоментував пресофіцер 3-го окремого полку спеціального призначення Богдан Тарасов. — Тут сьогодні багато військових та ветеранів, досвідчених воїнів. Зібралися третій полк спецпризначення, сусіди з 42-ї бригади, хлопці з добровольчих батальйонів “Правий сектор” (ДУК), «Айдар» та «Донбас».
     
    Хода вирушила з площі Героїв Майдану до Алеї пам’яті загиблих на Фортечних валах. Попереду колони їхала військова техніка: від “бобиків” та “буханок” до новітніх БТР, захисних машин “ВАРТА”, “Кунг” та “КРАЗ”.
     
    Кількатисячна спільнота заспівала славень України. Загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання. Під час заходу виступили історик Юрій Митрофаненко та викладачка і авторка книги “Іду на мир” Ольга Кирилюк. Вони розповіли про трагічні для України дні. 
     
    — Тоді наша держава вчергове зрозуміла, що домовленості з Росією не варті і паперу, на якому їх укладають, — зазначив Юрій Митрофаненко.
     
     
    Духовенство української церкви провело поминальну панахиду за загиблими захисниками. Завершили захід покладанням квітів до портретів загиблих захисників.
     
    Цього ж дня відбулася прем’єра фільму “Іловайськ. 2014”, знятого на основі численних матеріалів в пресі і реальних історій ветеранів-добровольців, які брали участь у операції зі звільнення Іловайська.
     
    У кінотеатрі був повний зал глядачів. Наприкінці фільму, коли на екрані з’явилися портрети загиблих героїв, на знак поваги присутні піднялися і продовжували дивитися стрічку стоячи.
     
    Дмитро Семенюк
     
     
    Читайтетакож: Кропивницький спецпризначенець розповідає про те, як виходив "зеленим коридором"