Людям про людей: концептуальна виставка трьох «К»

  • 7 вер. 2019 10:09
  • 1590
    • Новина Людям про людей: концептуальна виставка трьох «К» Ранкове місто. Кропивницький
     
    У бібліотеці імені Дмитра Чижевського відкрилася незвичайна концептуальна виставка. У замальовках та фотороботах — урбаністичні пейзажі сучасного міста, спільний простір роботи та відпочинку. Тому й назва експозиції — «СуСпільне».
     
     
        Виставка об’єднала компанію митців трьох «К»: Краснопольської Ольги, Корнілової Наталії та Климчука Євгена. Ідея, за словами митців, народилася випадково, а сам проект визрівав тривалий час. Усе почалося з малого, розповідає авторка ідеї Ольга Краснопольська.  
     
    — Це не просто виставка, а суспільний проект, який показує людям людей. Почалося з того, що подруга запропонувала мені виставляти в інтернет свої замальовки. Це були скетчі про те, що я  бачила в місті. Це тривало рік, а потім до моєї ідеї приєдналися ще двоє митців: Євген Клименко та Наталя Корнілова. Їхні роботи дуже тісно переплітаються з моїми. Це інший погляд на ту саму тему: на людей, їхні стосунки з містом, з природою. У рамках проекту «СуСпільне» я та Євген виставляємо замальовки (скетчі), а Наталія — фотографії. Ми запрошуємо усіх подивитися на місто нашими очима, — говорить художниця.
     
        
     Ольга Краснопольська — кропивницька художниця, педагог. На виставці представлено 33 її роботи у різних техніках: акварель, гуаш, акрил, авторські техніки. Ці скетчі та замальовки — ніби вирвані з реальності моменти міського життя: ось чоловік з песиком пробирається вулицею в негоду («У погану погоду»), а тут рибалки сидять на березі з вудочками («Медитація»). 
      
     Наталія Корнілова, художниця, дизайнерка, уродженка міста Діліжан колишньої Вірменської РСР, представила глядачам 32 світлини. На них — звичайні речі, які ми звикли не помічати: коти на піддашші («Після сніданку»), самотня літня жінка з песиком біля супермаркету («Рідні»), написи на стінах («Коли не було банерів»). 
     
     Євген Климчук представив 21 роботу з власним концептуальним баченням міста у техніках акварелі та гуаші. На його малюнках воно постає крізь буденні, але важливі дрібниці: хлопець грає на гітарі в оточенні однолітків («Лось Вова»), а тут музикант в оточенні вже сотень прихильників («Енді»).
     
     
     
      Усього в експозиції представлено 86 робіт. Вони різні, але об’єднані однією концептуальною ідеєю. В експозиції потворне, забарвлене гумором, покликане змінити світ на краще та дбайливо ставитися до навколишнього простору та до людей, які живуть поруч. Водночас роботи є рефлексією митців на світ та торкаються теми безхатченків, безпритульних тварин, залишків «культурних» комунікацій наркоманів та алкоголіків, роботи міського транспорту та комунальних служб, засмічення міського простору рекламою.
     
    Художники гостро реагують на урбаністичні «пейзажі» сучасного міста. Виставка об’єднала митців різних поколінь та відкрила між ними спільне: небайдужість та співчуття, оптимізм та іронію. Упаковочний матеріал, картон, як основа оформлення експозиції відбиває основну характеристику сучасної цивілізації, яка, з одного боку, все регламентує, а з іншого, продукує нескінченні терикони сміття. Відтак «СуСпільне» привертає увагу до проблем екології, навколишнього середовища та внутрішнього світу кожної окремої людини.
     
     Переглянути виставку можна в мистецькому відділі бібліотеки Чижевського до середини жовтня.
     
    Наталка Нічишина
     
     
    Читайте також: Українське радіо розігрує запрошення на театральні вистави фестивалю