Кропивницький: Що швидше – тролейбус чи маршрутка? (ВІДЕО)

  • 7 вер. 2019 08:52
  • 2877
  •  
    Поспішаючи на роботу та чекаючи транспорт, більшість городян надає перевагу маршруткам. Мовляв, вони швидші і допоможуть встигнути. Вартість проїзду відрізняється: в тролейбусі 2 гривні 50 копійок, у маршрутці вдвічі більша — 5 гривень. Минулого тижня наші журналісти провели невеличкий експеримент, щоб дати відповідь на запитання: що швидше — маршрутка чи тролейбус, а також чи варто переплачувати за хвилини швидкості? 
     
     
    Близько 19-ї години в неділю ми сіли на зупинці навпроти 4-ї міської лікарні. Журналістка Наталя Нічишина, увімкнувши секундомір, сіла на центральний маршрут 1-Ц. Журналіст Дмитро Семенюк обрав дешевший транспорт — екологічний. Час та день вибирали спеціально, щоб зафіксувати швидкість, коли більшість кропивничан відпочиває вдома. 
     
     
    Від міської лікарні до зупинки “Автовокзал №1” обидва транспортні засоби доїхали однаково: маршрутка 7:32, тролейбус 7:36. На Полтавську до зупинки, що біля АТБ, маршрутка дісталася за 12:22, тролейбус рівно за 13 хвилин. До магазину “Мелодія” маршрутка дісталася за 15 хвилин 40 секунд, а тролейбус за 17 хвилин 15 секунд. В центрі біля готелю Київ 1-Ц був через 19:08, тролейбус, — відповідно, 21:43. До зупинки “Готель “Турист” (в районі “Копілки”) маршрутка міняла пасажирів в 23:03 хв., а тролейбус доїхав до цієї зупинки рівно за 25 хвилин. До роздоріжжя вулиці Тамма та Євгена Тельнова — з майже трихвилинним розривом на користь маршрутки. Маршрутка доїхала за 26:33 хвилини, а тролейбус рівно за 29 хвилин. До зупинки «Критий ринок» тролейбус доїхав за 30:50. Маршрутка до автовокзалу №2 за 27:33 хв. 
    До кінцевої зупинки нашого експерименту та маршруту 1-Ц маршрутка дісталася від 4-ї міської лікарні за 39:46 хвилин. Варто зазначити, що її маршрут від Критого ринку до Жадова довший від тролейбуса, оскільки рухається ще й через вулицю Попова. Тролейбус дістався кінцевої точки експерименту за 41 хвилину. 
     
     
    Відповідно до результатів можна зробити висновок, що маршрутка справді швидша, але не набагато. Тролейбус за свою вполовину нижчу вартість не гірший по швидкості. 
     
    Який транспорт обирати, вирішувати тільки його пасажирам. Результати, звісно, можуть відрізнятися в годину пік. Швидкість також залежить як від світлофорів, так і від ситуації на дорозі. Тролейбус може брати в салон людей з інвалідністю на візках або батьків з дитячими візочками, а це займає час і може вплинути на тривалість поїздки. Водій маршрутки може стояти довше, рахуючи кошти та даючи решту, на відміну від конкурента, який працює з кондуктором. 
     
    Дмитро Семенюк