Кропивницький: ЖЕО чи ОСББ?

  • 6 вер. 2019 19:03
  • 2327
    • Новина Кропивницький: ЖЕО чи ОСББ? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Багато хто задумувався, а які ж послуги надає ЖЕО і що робити, якщо воно ці послуги не надає. Як перевірити, що мають робити комунальники для вашого будинку, та як діяти, якщо ці роботи не проводяться, як повернути кошти? 
     
    Відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради від 28 березня 2017 року №170, ЖЕО були встановлені нові тарифи на обслуговування будинків та періодичність, з якою ці послуги надаються. Загалом працівники ЖЕО можуть виконувати: прибирання прибудинкових територій, прибирання сходових кліток, вивезення побутових відходів, технічне обслуговування ліфтів, енергопостачання ліфтів, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем, технічне обслуговування мереж електропостачання, обслуговування димових та вентиляційних каналів, дератизація, поточний ремонт, освітлення місць загального користування, посипання частини прибудинкових територій. 
     
    Проте не всі послуги можуть надаватися конкретному будинку. Обов’язково це потрібно перевірити на головній сторінці сайту міської ради.
    У разі якщо хтось з комунальників недобросовісно виконує свою роботу або не виконує її взагалі, то вихід є. Потрібно скаржитись, стверджує заступниця начальника ЖКГ Кропивницького Юлія Яндович.
     
    — По кожному будинку існує розрахунок тарифу. Він оприлюднений на сайті міської ради. Якщо мешканці вважають, що їм надано неякісні послуги, вони звертаються в ЖЕО та складають акт. Наприклад — не працює ліфт близько місяця. Мешканці мають звернутися із заявою до ЖЕО, працівники складають акт, який підписують троє-четверо мешканців квартир. Якщо вся законна процедура дотримана, то ЖЕК зобов’язаний зробити перерахунок. Є також будинки, до переліку послуг яких не входить прибирання прибудинкових територій (або та чи інша послуга), - розповідає Юлія Яндович.
     
    Чи задоволені кропивничани наданням послуг ЖЕО? Ми поцікавилися в соцмережі.
     
    — Ні. Наш ЖЕК взагалі нічого не робить у будинку. Сказали нам міняти лампи та скло в будинку самостійно, але якщо станеться щось із дротами, то вони замінять. Ніхто нічого не фарбує — ні під’їзд, ні дитячий майданчик. Єдине — підмітають двір, але не щоденно, - скаржиться Олександра Слободенюк.
     
    — Мені завжди було цікаво читати той величезний список послуг, які надав ЖЕК. І ніде та ніколи не знаходила в ньому зарплату і премії. Тож цікаво знати, за що живуть працівники? - пише Тетяна Квачевська.
     
    — В нас ОСББ. Платимо 4,4 гривні за квадрат. Ціна зараз дещо вища, ніж зазвичай, тому що взяли «теплий кредит» для заміни даху. Якістю роботи ОСББ задоволені. Завжди чисто, будь-які проблеми оперативно вирішуються, - висловилася мешканка будинку, де створено ОСББ, Руслана Мігалатюк.
     
    Якщо робота ЖЕО у багатьох викликає негатив, то про будинки, де працює ОСББ, відгукуються тільки позитивно. На ринку нерухомості навіть квартири продають дорожче, якщо в будинку діє ОСББ. Аби дізнатися про плюси та мінуси об’єднання співвласників, ми поспілкувалися із членом правління ОСББ “Златодар” Віталієм Приходьком.
     
    — Коли ми організовувались, то процес був досить складний,  - розповідає Віталій Приходько. — Спочатку з одними сусідами спілкувалися, а потім з іншими. Об’єднавшись двома будинками, проаналізувавши плюси та мінуси, організували ОСББ. ЖЕО насправді нічого не робили. В нашому будинку жодного разу не проводився ремонт. Один будинок у 50-х роках побудований, а інший в 60-х. Спостерігали лише прибирання на території. Зараз же ми самі господарі будинку. Ті кошти, що віддавали ЖЕО, розпорошувалися. В нас помірний тариф — 3 гривні за квадратний метр. 
     
    У плані господарської діяльності ОСББ також має переваги, зазначає Віталій Приходько. Люди самі собі господарі. Більше спілкуються один з одним, менше смітять, бережуть свою територію. Почали дбайливіше ставитися до будинку в цілому. 
     
    За той час, як організувались, ми замінили всі вікна. Поміняли систему водопостачання, дах та двері. Повністю відокремилися від централізованого теплопостачання, - наголосив Віталій Приходько. 
          
    Дмитро Семенюк
     
    Читайте також: Центр дитячої та юнацької творчості через тріщину у плиті призупинив свою діяльність
     
    Читайте також: Олександрійка відсудила свої кошти у КП “Житлогосп”