У Кропивницькому презентують етномузичну збірку «Чумацькі пісні»

  • 5 вер. 2019 16:40
  • 1389
    • Новина У Кропивницькому презентують етномузичну збірку «Чумацькі пісні» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Презентація нової фольклорної збірки Олександра Анатолійовича ТЕРЕЩЕНКА - відомого українського етнолога, провідного дослідника музичного фольклору нашого краю і разом з тим випускника та викладача КМК. Запрошуємо на живе спілкування з автором та автентичними джерелами в сучасній реконструкції.
     
    Про це у ФБ пише Кіровоградський музичний коледж.
     
     
    За підтримки Українського культурного фонду запрошуємо 6 вересня о 15:00 на Презентацію етномузичної збірки Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового правобережжя» за участю фольклорних гуртів «Дике поле», «Млиночок» (м. Кропивницький, вулиця Михайлівська, 53)
     
    Проект реалізується ГО «Центр розвитку національних культур «Єдина родина», Музеєм музичної культури ім. Кароля Шимановського, Лабораторією етномузикології НМАУ ім. П. І. Чайковського та управлінням культури і туризму Міської ради міста Кропивницького
     
    За підтримки управління комунікацій з громадськістю та департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації
     
    Мета проекту – зберегти й популяризувати цінні надбання духовної спадщини українців у його автентичних формах.
     
    ПРО ЗБІРКУ
    Основну частину збірки складають 150 чумацьких пісень, записані автором та його колегами на схилку ХХ – початку ХХІ ст. у Кіровоградській області, на півдні Черкаської, заході Дніпропетровської областей від місцевих старожилів. Матеріали охоплюють понад 70 нас. пунктів з 23 адміністративних районів. Абсолютна більшість творів публікується вперше. Твори подано у численних локальних версіях і множині виконавських варіантів.
     
    Збірка в усій повноті репрезентує регіональну палітру чумацьких сюжетів та наспівів.
    Суттєво доповнює список опублікованих чумацьких пісень регіону, розпорошених по окремих виданнях, подає передстепові чумацькі як великий цілісний корпус – у його просторовій та, певною мірою, часовій динаміці. У додатках републіковано передстепові чумацькі, виявлені у дорадянських виданнях.
     
    Цінність матеріалів, задокументованих у фольклорних експедиціях кінця ХХ ст. від сільських старожилів є очевидною: народнопісенні твори, зафіксовані від інформантів 1910-х, 1900-х і навіть 1890-х років народження, сьогодні вже забуті через неухильне згасання традиції. 
     
    Читайте також: Олександра Гонтар презентувала нову збірку «Жери землю» у Кропивницькому (ФОТО, ВІДЕО)