Як Україна святкуватиме День Незалежності

  • 21 серп. 2019 19:11
  • 1001
    • Новина Як Україна святкуватиме День Незалежності Ранкове місто. Кропивницький
     
    У липні 1990 року Верховна Рада Української PCP прийняла Декларацію про державний суверенітет України — документ про проголошення державного суверенітету України. Одночасно Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України». 
     
    Згодом відзначання цього свята перенесли на 24 серпня, оскільки цього дня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України.
     
    Раніше головним елементом святкувань Дня Незалежності біли військові паради. Це мало б підвищити бойовий дух українців та показати міць країни у час бойових дій на сході держави. 
    Цього року День Незалежності Україна відсвяткує по-особливому. Новообраний президент Володимир Зеленський запропонував інший підхід до святкування: замість традиційного військового параду лунатимуть дзвони. А головні урочистості пройдуть під девізом «Діти як майбутнє країни». Саме такий план узгодили в офісі президента до 28-ї річниці Незалежності України. 
     
     
    100 ударів дзвона
     
    Ранок 24 серпня розпочнеться з ушанування пам’яті героїв, які віддали життя за свободу та незалежність країни. Під час церемонії на місці загибелі Героїв Небесної Сотні буде проголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. На знак того, що Україна та українці пам’ятають своїх героїв, пролунають сто ударів дзвона, які підхоплять інші міста держави. Вони символізуватимуть сто ударів серця кожного з полеглих Героїв. Під звук дзвонів на майдані Незалежності піднімуть Національний прапор, а військовий хор виконає Гімн України а капела (без супроводу).
     
    У рамках святкування на головній площі країни також відбудеться музично-хореографічний флешмоб: прозвучать знакові українські пісні у сучасному аранжуванні, які виконають оркестри та відомі музиканти. Крім того, відбудеться нагородження українців, які досягли успіхів у різних сферах. Воно розпочнеться близько 9:50.
    Завершаться урочистості святковою ходою. Після цього об 11:00 розпочнеться Марш захисників України за участі ветеранів.
     
     
    Думки кропивничан стосовно нововведення
     
    Позиції мешканців Кропивницького стосовно доцільності таких змін дещо різнилися. Дехто з нетерпінням чекає на цю подію, дехто навіть згадує, що в Україні у дзвони били під час небезпеки.
     
    Любов Нечепоренко:  Аби дзвони дійсно мали силу, я б колотила в них цілодобово. Але у деяких осіб відсутній інстинкт самозбереження (як у собак старих та хворих — на інфразвук). Тому, що дзвони, що ні — воно за інстинктом піде.
     
    Денис Іванов: А що, краще викинути ...надцять мільйонів, щоб подивитись на парад, участь в якому візьме лише п’ята частина присутніх? Хіба дірок у бюджеті немає, щоб туди ці кошти кинути? А замість того, щоб важкою технікою гробити дороги, асфальт на ті кошти прокласти?
     
    Ірина Кудрявцева:  Хочете святкувати? Святкуйте вдома! Хочете пам’ятати — сходіть до церкви! Хочете підтримати — передайте волонтерами на фронт! Який парад? Війна в країні! Території забирають, а ми святкуємо незалежність? Це по ній дзвони будуть дзвонити?... Вгамуйтеся, святкувальники...
     
    Іван Якименко:   А як на мене, то парад мусить гримнути добряче. Очолювати колону мають ветерани з серйозними пораненнями. Навпроти трибуни з високопосадовцями посадити тих, хто залишився без ніг. І проходячи повз, подати команду рівняння ліворуч, а не праворуч, як завжди.
     
    Ірина Ружина:  Це тільки в нашій країні таке могло бути. Людей вбивають, військові в окопах сидять замість того, щоб бути з родинами. Помирають за нашу країну, стають каліками, а людям паради подавай. Які паради можуть бути зараз? У нас країну хочуть відняти, території забирають! Які розмови про паради?
     
    Сергій Нестеров:  У мене негативне ставлення до цього. Для честі воїнів — парад, а для пам’яті загиблих — дзвони. Але не та пам’ять, як про ветеранів Другої Світової — пам’ятати тільки на свята! На день козацтва можна й дзвони, а День Незалежності потрібно святкувати.
     
    Алевтина Пономарьова: — Набат… У країні настає капець, тож він буде доречний... Жалоба за вільною, україномовною, багатою, щасливою країною, яка б могла бути... але... але...
     
    Аліна Кулик
     
    Читайте також: У Кропивницькому відбудеться десята, ювілейна Хода вишиванок