Віряни святкують Перший Спас

  • 12 серп. 2019 11:08
  • 1207
    • Новина Віряни святкують Перший Спас Ранкове місто. Кропивницький
     
    Двотижневий Успенський піст починається 14 серпня, як кажуть в народі, першим «Медовим Спасом», «Спасом на воді». Це також день пам'яті семи мучеників Маккавеїв та святкування Походження (винесення) Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. В Константинополі, а потім і по всій Візантії, через хвороби і епідемії, які часто бували в серпні, ще з давніх часів, виносили на вулиці Хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос, для лікування стражденних і припинення хвороб...
     
    Святі мученики Маккавеї жили за два століття до Різдва Христового, коли євреї перебували під пануванням сирійського царя Антіоха. Сім братів Маккавеїв разом з матір'ю Соломонією і їхнім вчителем священиком Єлеазаром схопили і перед обличчям царя намагалися змусити порушити Закон Божий - скуштувати ідоложертовне. Тоді один з братів, відповідаючи за всіх, сказав: «Ми краще помремо, ніж переступимо Закон». Цар наказав відрізати йому язика, здерти з тіла шкіру і відсікти руки і ноги на очах у інших братів і матері. Позбавленого всіх членів, але ще дихаючого юнака кинули на величезну розпечену сковорідку. Таким чином прийняли мученицьку кончину і всі сім братів. 
    Після синів померла і мати, дякуючи Богові за те, що вона сама і діти поклали душі за Закон Вседержителя. Священик Єлеазар також після тяжких мук помер, але ні в чому не порушив Закон Божий. Ці старозавітні мученики стали прообразом всіх християнських мучеників.
     
    А християни і зараз, через 22 століття, шанують пам’ять святих братів Маккавеїв, їхньої матері і вчителя. Приносять люди в православні храми для освячення в цей день мак, квіти і мед нового збору. Також в цей день в храмах здійснюється чин малого освячення води. Вода освячується в пам'ять історичної дати Хрещення князем Володимиром Київської Русі, яке почалося 1/14 серпня 988 р. З тих пір наші предки окропляли святою водою урожай плодів, вірячи, що від цього плоди будуть краще зберігатися.
     
    У 1164 р до цього дня приєдналося церковне свято Всемилостивому Спасу та Пресвятій Богородиці, встановлене святим князем Андрієм Боголюбським спільно з Православною Церквою Русі та Візантії. Святкування встановлено на честь перемоги в цей день над ворогами і в Візантії і на Русі, незадовго до якої відбулося багато явлень і знамень від ікон Христа Спасителя і Божої Матері.
     
    Не можна не згадати дату 11 серпня (за н.ст.). Це день народження Миколая Чудотворця, який Східна Православна Церква, а за нею і Київська Русь відзначає з давніх часів. Святитель Миколай народився в 280 р. в м. Патарі Лікійської області (на Південно-Західному узбережжі Малоазійського півострова) в сім'ї благочестивих християн Феофана і Нонни. З самого народження майбутній великий світильник Божий засвідчив свою обраність великими чудесами. Новонароджене немовля в купелі Хрещення простояло без сторонньої допомоги довгий час, віддаючи цим честь Пресвятої Трійці...
     
    Від 1087 року його святі мощі зберігаються в підземній крипті, побудованій на честь його в м. Бар (Італія). Вони випромінюють цілюще миро (вода особливої чистоти) і стали джерелом зцілень і чудес для мільйонів людей в усьому світі. Але ніде в світі не люблять і не поважають святителя Миколая Чудотворця, як на Православній Русі.
    Адже Київська Русь - Третій уділ Божої Матері на землі, і, як говорили наші предки, - «Дім Пресвятої Богородиці», але з боковим приділом (частина храму з окремим престолом) в честь святителя і чудотворця Миколая. І ще називали Київську Русь Миколиною країною.
     
    День 14 серпня для нашого міста вже десять років є особливим днем. В районі Соколівка побудований невеликий храм на честь святих мучеників Маккавеїв. Він є духовним і фізичним оазисом всього району, а його престольне свято - це свято всього міста святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя.
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко
     
    Читайте також: Журилася ластівка, що минає Спасівка (роз’яснення етнографа)