Кропивницький: Інсуліновий колапс минув. Коли чекати нового?

  • 9 серп. 2019 19:04
  • 2337
    • Новина Кропивницький: Інсуліновий колапс минув. Коли чекати нового? Ранкове місто. Кропивницький
     
    На початку минулого місяця у Кропивницькому виникла проблема з постачанням безкоштовних ліків до аптек міста. Це стосувалося, зокрема, інсуліну та інших життєво необхідних препаратів для діабетиків, які повинна забезпечувати держава.  
     
    Хворі на цукровий діабет приходили в аптеку, проте ліків не отримували. Така ж проблема стосувалася й інших кропивничан, які отримують ліки за державний кошт. 
     
     
    Моїй дитині необхідний диферелін. Його потребують декілька дітей в нашому місті. Одна ін’єкція цього препарату коштує більше п’яти тисяч гривень. Роблять її раз на три місяці. Диферелін можна отримати за спеціальними рецептами протягом року безкоштовно. Але фінансування на цей препарат не було, й ми не могли його отримати безкоштовно. В інсуліні мають потребу набагато більше дітей та дорослих. Чекаємо з нетерпінням позитивного вирішення ситуації, - хвилюється батько хворої дитини Анатолій Кімнатний.
     
    У міській раді запевняють, що роблять усе можливе, аби компенсувати ті прогалини, які є в державному бюджеті.
     
     
    — Це не кінцеве вирішення проблеми, що ми погасимо борг, - коментує заступниця начальника управління охорони здоров’я міськради Кропивницького Лариса Кудрик. — Враховуючи потреби мешканців, інсулін знову з’явиться. Однак якщо держава не виконуватиме своїх функцій, ситуація може знову повторитися. Закупівля інсуліну для хворих на цукровий діабет фінансується з державного бюджету. Ситуація як була складна, такою і залишилася. Тому що, якщо нам не додають потрібну суму для придбання інсуліну, місто компенсує її. Цього року ми вже виділяли по мільйону гривень двічі: весною та зараз. Але для того, аби безперебійно купувати інсулін до кінця року, не вистачає коштів. Ліки поки що відпускаються. Але ж міський бюджет — не бездонна бочка. Він не може покривати все, чого недофінансовує держава. Всі повинні виконувати свої обов’язки. Нам із самого початку дали менше коштів, ніж ми потребували. 
     
    Ми поцікавилися, яка зараз ситуація в аптеках Кропивницького, адже у міському бюджеті зробили перерозподіл видатків, аби компенсувати борг перед аптеками і відновити видачу ліків. На ці потреби з бюджету міста виділили 1 млн 18 тис. гривень.
     
    — Ситуація змінилась. На минулому тижні, у четвер, я  отримав диферелін, необхідний для моєї дитини. Знаю, що інсулін почали видавати ще на позаминулому тижні. Але наш препарат виписують у дитячій поліклініці. Тоді ще фінансування по дитячих препаратах не було. Та минулого тижня ситуація змінилася. Проте я чув, що борг перед аптеками великий. Значить, треба бути готовим до того, що ситуація може повторитися. Наступного місяця в аптеках може знову не бути необхідних ліків, - зауважує Анатолій Кімнатний.
     
    Затримка з видачею інсуліну виникла через значне недофінансування державою. За інформацією управління охорони здоров’я, у місті інсуліну потребують ще понад 1800 кропивничан, з них 70 дітей.
     
    Цієї весни не лише Кропивницький залишився без державного інсуліну.  Більшість аптек Тернополя та Сум припинили видачу безкоштовного препарату. А минулого місяця історія знову повторилася у Тернополі, де склалася критична ситуація із забезпеченням безкоштовним інсуліном хворих на цукровий діабет. Через державну субвенцію від початку року фінансується придбання цих ліків лише на 35% від потреби. Проте хворі на цукровий діабет тернополяни знову зможуть безперешкодно отримати інсулін в аптеках. З міського бюджету на початку місяця на ці потреби виділили три мільйони гривень. 
     
    Тернопільська міська рада уже втретє цього року виділяє кошти з міського бюджету на придбання інсуліну. У бюджеті Міністерства охорони здоров’я України на 2019 рік на відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету закладено 841 мільйон 175 тисяч гривень. Ці гроші покриють 87% від загальної потреби. 
     
    Аліна Кулик
     
    Нагадаємо: В Україну почали поставляти препарати для онкохворих за бюджет 2019 року