Як у Кропивницькому Антоніна Корінь день народження святкувала (ФОТО)

  • 7 серп. 2019 16:05
  • 1930
    • Новина Як у Кропивницькому Антоніна Корінь день народження святкувала (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Музей продовжує проект «Літературний портрет» (до 35 - річчя створення Кіровоградської обласної організації НСПУ). На зустріч із членом НСПУ Антоніною Корінь під девізом «Мій творчий рік, продовжуй вік!» завітали кропивницькі літератори і митці з обласного центру та області. Зокрема, з Добровеличківського, Маловисківського, Кіровоградського районів, міста Олександрії, а також видавці, журналісти і члени болгарської, ромської, вірменської та російської общин, майстрині з ТО «Ниточка» і «Єлисаветградський узвіз», театрали і громадські діячі, художники, музиканти, співаки.
     
     
    У вступному слові ведуча зустрічі – письменниця Валентина Кондратенко-Процун дала характеристику творчості Антоніни Корінь. Це все життя в журналістиці, з 15-ти років, в т. ч. в пресі, на радіо і телебаченні. Це більше двох десятків виданих різножанрових книг для дорослих і дітей: поезія, пісні, публіцистика, переклади, гумор. Це обласна літературна премія імені Євгена Маланюка та краєзнавча премія імені Івана Проценка, медалі від українського козацтва та Національної спілки письменників України, відзнаки від Союзу Росії за переклади слов’янської поезії – з російської, білоруської і болгарської мов. Ще громадська діяльність як члена правління «Сівача», «Степу», спілки, ТО «Парус», робота в громадській раді при міськый Раді. А ще10 річне керівництво першим у Кіровограді жіночим культурно-просвітницьким товариством «Жменя» і 20 річне керівництво клубом «Євшан». Також недовго, правда, але діяли створені нею клуби творчих пенсіонерів, «Женьшень», книголюбів «Гайдарівець», перекладачів «Сонях». Вона причетна до видань «Стежини», «Степу», «Вежі», жіночих сторінок «Любисток» і «Світлиця». Останні півтора роки втілює видання в «Первой городской газете» веселої сторінки «Міжнародно- кропивницький шарварок». Підтримує творчість літніх людей і виводить у літсвіт молодих. Будучи на пенсії, третій рік працює науковцем у літ музеї, де вперше провела фестивалі іронічної та молодої поезії, де залучила до співпраці болгарську общину.
     
     
    Написані нею сотні статей і рецензій сприяють розвитку літературного процесу.
     
    Десятки літературних гастролей здійснив «Євшан» по області і в Україні: Харків, Кривий Ріг, Дніпро, Полтавщина, Черкаси. Поетичне слово Антоніни Корінь звучало на Чернігівщині, в Одесі, Криму, Вінниці, Запоріжжі, Львові, Закарпатті та Білорусі.
     
    Сьогодні вона у добрій творчій формі працює над макетами нових книг, у виданні яких сподівається на меценатів, таких як Віктор Лисенко, Олександр Антоненко, Веселин Сотиров, Сергій Осадчий, Тигран Хачатрян.