В управлінні Держпраці Кіровоградської області прокоментували падіння ліфта у Гайвороні

  • 7 серп. 2019 13:40
  • 1272
    • Новина В управлінні Держпраці Кіровоградської області прокоментували падіння ліфта у Гайвороні Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цієї неділі, 4 серпня, на Кіровоградщині у Гайвороні стався нещасний випадок – обірвався трос вантажного ліфта в місцевому магазині. 
    Як раніше повідомлялося, на момент падіння у кабіні ліфта перебувало двоє людей.
     
    Ситуацію, що склалася, кореспондентові сайту «Утренний город» прокоментував т.в.о. начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області Віталій Заніздра.
     
    -  У Гайвороні впав не ліфт, а самовільно встановлений саморобний підіймальний пристрій, - наголошує Віталій Заніздра, – із боку власників для нього не було проведено жодного організаційно-технічного заходу для перевірки безпечності його експлуатації.
    На момент падіння у цьому саморобному пристрої було двоє чоловік. Унаслідок падіння травмувався один чоловік. Я не можу назвати його працівником, так як власниця цього самовільно встановленого пристрою зареєстрована як фізична особа підприємець без найманої робочої сили у фонді соціального страхування від нещасних випадків. Потерпілий, який отримав травму, законний чоловік цієї власниці. Він травмував п'ятку та ногу. Зараз перебуває в лікарні. 
     
    Т.в.о. начальника Управління Держпраці також говорить, що другий чоловік отримав забій м’яких тканин і після огляду лікаря одразу був відпущений додому.
     
    - Тобто у нього не було втрати працездатності більше, ніж на добу. Це по-перше, - констатував Віталій Антонович. – По-друге, ця подія не підпадає під положення Про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, так як цей торгівельний центр самовільно та незаконно встановив цей підіймальний пристрій. Якби ж там було проведено організаційно-технічні заходи, зокрема випробування канату, яким підіймався і опускався цей саморобний ліфт, то напевно, цього можна було б і уникнути. 
    Цією справою займатимуться слідчі органи.
     
    -  Єдине що ми можемо зробити – поставити у план перевірок на 2020 рік цей об’єкт, - завершив Віталій Заніздра.