Церква вшановує проповідників Воскресіння

  • 2 серп. 2019 16:38
  • 1824
    • Новина Церква вшановує проповідників Воскресіння Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Бачила Господа!» - ці слова, сказані Марією Магдалиною апостолам, були першою в світі проповіддю про Воскресіння Христа, проповіддю жінки, покликаної Самим Господом від темряви до світла і від влади сатани до Бога.
     
    Марія Магдалина (пам'ять її 4 серпня) народилася в невеликому місті Магдала на березі Галілейського моря. Вона належала до багатого і древнього роду, але з юності страждала духовною хворобою. Отримавши зцілення від духовної недуги (Ісус Христос вигнав з неї сім бісів), Марія Магдалина, пішовши з рідного дому, все життя присвятила Богу: вона супроводжувала Спасителя під час Його мандрів по містах і селах Палестини, служачи і «від маєтків своїх», і допомагаючи жіночою працею.
     
    Свята Марія Магдалина не залишила Господа і після взяття Його іудеями, коли почала коливатися віра апостолів, Його найближчих учнів. Вона стояла біля Хреста разом з Пресвятою Богородицею та апостолом Іоанном, і супроводжувала Пречисте тіло Ісуса Христа при перенесенні Його до гробу в саду праведного Йосифа Аримафейського, була при Його похованні, віддала останню шану Його тілу, намастивши миром і ароматами. Воскреслий Ісус Христос послав св. Марію із звісткою від Нього до учнів, і блаженна жінка, радіючи, сповістила апостолам про побачене: «Христос воскрес!» Як перша благовісниця Христового воскресіння, котра багато потім потрудилася разом з апостолами, св. Марія Магдалина визнана Церквою рівноапостольною.
     
    За церковним преданням, вона, розповівши жорстокосердному імператору Тиберію про чудеса, життя і вчення Ісуса Христа, піднесла йому на очах у всіх почервоніле яйце зі словами: «Христос воскрес!» (Звідси йде пасхальний звичай дарувати один одному червоні яйця - символ життя, висловлюючи віру в майбутнє загальне Воскресіння).
     
    За переказами, св. Марія Магдалина була свідком і розп'яття апостола Петра і готувала його тіло до поховання. У посланні до римлян апостол Павел писав про Марію Магдалину: «Вітайте Марію, яка багато потрудилася для нас». Св. Марія Магдалина прислуговувала і Матері Божій до Її Успіння. Вона жила в будинку Іоанна Богослова, іноді супроводжуючи його в подорожах.
     
    З собою на кораблі Марія Магдалина привезла в Ефес кам'яну плиту, на яку поклали Христа після зняття Його з Хреста (це камінь помазання в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі).
     
    Частинки святих мощей св. рівноапостольної Марії Магдалини зберігаються в храмі Гробу Господнього (права кисть), в монастирі Симона Петра на Афоні (ліва кисть) і в багатьох православних храмах і монастирях.
     
    У Єрусалимі є храм на честь св. Марії Магдалини. Також на честь цієї святої жінки-мироносиці є православні храми в багатьох європейських країнах. Свята Марія Магдалина вважається покровителькою і міста Почаєва. Але відомо це невелике містечко насамперед покровом Божої Матері. Її чудотворною іконою «Почаївською» (святкування цього образу Її 5 серпня), великим монастирем – Свято-Успенською Почаївською Лаврою.
     
    Адже ні з ким не порівняти за благодаттю Божою і силою проповідування Істини і Любові Христової Діву Марію – Пресвяту Богородицю. Її чудотворні ікони рясно випромінюють чудеса і зцілення в багатьох країнах світу.
     
    Проповідували Воскресіння Христове своїм життям, справами милосердя, а ще більше християнською кончиною молодші сини св. князя Володимира Борис і Гліб (пам'ять їх 6 серпня), праведний воїн Феодор Ушаков, адмірал Чорноморського флоту (пам'ять його 5 серпня і 15 жовтня) і великомученик і цілитель Пантелеймон (пам'ять його 9 серпня).
     
    У Єлисаветграді при Товаристві Червоного Хреста і Єлисаветградського міського сестринства була домова церква св. Марії Магдалини (територія за бібліотекою ім. Д. Чижевського). Будівля і церква зруйновані богоборцями, але пам'ять про св. Марію Магдалину свято шанується християнами. На цьому місці стоїть православний хрест, на котрому невелика грецька ікона св. Марії Магдалини, першої проповідниці Воскресіння.
     
    А благодатні ікони Божої Матері «Почаївська», ікони святого великомученика і цілителя Пантелеймона є в багатьох храмах нашого обл. центра, міста св. Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя.
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко