«Гірська терапія»: Як бійці ООС Карпати підкорювали

  • 2 серп. 2019 19:24
  • 1460
    • Новина «Гірська терапія»: Як бійці ООС Карпати підкорювали Ранкове місто. Кропивницький
     
    З 1 по 12 липня тривав реабілітаційний похід для бійців та ветеранів АТО/ООС «Гірська терапія». Проект мав на меті їхнє психологічне розвантаження та допомогу в соціалізації після участі в російсько-українській війні. Організувала похід волонтерка Наталія Салімова разом із поліцейським Сергієм Ногою.
     
    — Ідея «Терапії» з’явилася у нас під час реалізації всеукраїнського заходу, організованого координаційною радою у справах ветеранів війни та учасників бойових дій, – розповідає Наталія Салімова. – Коли наші хлопці з нього повернулися, ми з ними почали задумуватися про організацію походу за участі реабілітологів та психологів. Торік разом із Сергієм Ногою, розробником програми реабілітації, організували експериментальний похід карпатським Чорногірським хребтом. Під час якого з’ясувалося, що бойове спорядження, з яким пішли хлопці, для гір абсолютно не підходить: потрібні не берці, а спеціалізоване трекінгове взуття тощо. Ідею виношували досить довго, потім знайшли партнерів – всеукраїнську волонтерську платформу «People’s project». Вони і взяли на себе зобов’язання закупити трекінгове обладнання для учасників бойових дій.
     
    Підготовка походу почалася ще у травні. До Дня вишиванки Наталія Салімова спільно з журналісткою Тетяною Пташник організували ряд благодійних фотосесій у національному строї «Код нації» для всіх охочих. З 11 фотосесій вдалося зібрати 5750 грн. Їх витратили на спорядження та харчування учасників походу. Долучилися матеріально і місцеві чиновники, магазини туристичного харчування «Portion», «Їдло» та інші установи.
    У поході взяли участь 11 чоловік із трьох областей: Кіровоградської, Дніпропетровської та Волинської – не лише військові, а й дружини загиблих бійців ООС. Під час трекінгу з ними спілкувалися психологи та реабілітологи.
     
    — За шість днів ми подолали майже 100 км. Рухалися маршрутом: с. Ділове – потік Білий – пол. Лисича – г. Піп Іван Мармароський – пол. Лечен – г. Мезипотоки – г. Ненєска (Міка Маре) – г. Стіг – г. Піп Іван Чорногірський – г. Бребенескул – г. Говерла – c. Кваси. За цей час встигли відчути на собі усі відтінки карпатської погоди. 
    Спочатку було дуже спекотно, потім лили дощі. Але в цілому всі задоволені, вже плануємо наступний похід, – розповіла організаторка, волонтерка Наталія Салімова.
     
    — У мене море вражень від походу. Хочеться ще. Не завжди було легко, особливо коли йшов дощ. Але ж назад не повернешся, коли вже пішов. Найбільше мені сподобалася гора Піп Іван Мармароський. На вершині просто дух перехоплює від висоти та краєвидів. Ще дуже хотілося б підкорити Петрос, – поділився учасник походу з Кропивницького Тимофій Козка.
     
    — Не знаю, як я наважилася, але мені сподобалися ці нові емоції. У Карпатах була вперше. Найбільше запам’яталося, як ми сушилися після дощів. У туристів, виявляється, свої способи: розвісив мокрий одяг на рюкзаку і йдеш далі. Але це все дрібниці, тому що найважливіше, що ми відволіклися та набралися сил і чудових вражень, – додає Тетяна Ткаченко.
     
    Співорганізатор «Терапії» Сергій Нога запевняє: походи ще будуть, можливо, навіть  найближчим часом.
     
    — Ми вже задумуємося про наступний похід. Хочемо зробити його традиційним. Будемо запрошувати військових з усіх куточків України. Є ідея організувати кемпінг для бійців та їхніх родин цієї осені. Підемо з наметами на якусь полонину, влаштуємо табір, будемо щодня підкорювати по одній-дві вершини і повертатися ночувати до наметів, – сказав Сергій Нога.
     
    Щоб не пропустити оголошення про наступну «Гірську терапію», стежте за новинами організаторів у Фейсбук.
     
    Наталка Нічишина