У Кропивницькому спростували радянські міфи про "Весілля в Малинівці" (ВІДЕО)

  • 31 лип. 2019 18:34
  • 2815
    • Новина У Кропивницькому спростували радянські міфи про «Весілля в Малинівці» (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький

    У кропивницькій бібліотеці імені Євгена Маланюка відбулася публічна лекція історика Юрія Митрофаненка "Весілля в Малинівці". Спростування міфів".

    Під час лекції Юрій Митрофаненко розповів, які міфи про Україну, зокрема повстання отамана Григор'єва, пропагував радянський фільм "Весілля в Малинівці".

    - У фільмі було ідеалізовано образ "червоних". Показано, що повстанці отамана Григор'єва грабували села, через що люди ставляться до них вороже і скептично. Водночас селяни радо зустрічають червону армію. В дійсності усе було навпаки: запровадження більшовиками продрозкладки, створення продзагонів ніяк не могли викликати позитив в українців. А григор'євці захищали свій народ, і народ їх підтримував. Окрім того, нам хотіли показати аморальність отамана, адже на момент повстання він мав дружину і не міг ні з ким одружуватися. Червоний терор, який несли з собою більшовики, у фільмі зовсім відсутній. У картині згадуються терени нашого краю: Верблюжка, Малинівка та інші. Верблюжка - один з великих центрів повстання проти червоної армії. Ми з колегою Олександром Ратушняком вирішили поглянути на ці події з історичного ракурсу та розповісти містянам про вплив цього фільму на глядачів. Це важливо, оскільки його дивиться і молодь старим поглядом. Наша мета - розірвати радянську пропаганду про українське повстання, - розповів Юрій Митрофаненко.

    - Ми звикли сприймати цю картину як веселий розважальний фільм, та насправді він пропагандистський. Герої у ньому поділяються на "чужих" і "своїх", причому червоні - це "свої", а григор'євці - "чужі", грабіжники, розбійники. Так само відбувається і сьогодні у пропагандистській війні з Росією. Тому так важливо розвінчувати подібні міфи, - додав мовознавець, голова кропивницької "Просвіти" Олександр Ратушняк.

    На захід завітали кілька десятків кропивничан. Наприкінці лекції усі охочі поставили лекторам питання. Як зазначив Юрій Митрофаненко, восени лекція відбудеться знову.

    - Це буде розширена версія сьогоднішньої події. Я детальніше розповім про повстання Григор'єва та тодішні події в Єлисаветграді, - пообіцяв Юрій Митрофаненко.

    Наталя Нічишина