Інститут національної пам'яті до 1000 початку князювання Ярослава Мудрого презентував яскравий відеоролик

  • 31 лип. 2019 14:18
  • 2527
    • Новина Інститут національної пам'яті до 1000 початку князювання Ярослава Мудрого презентував яскравий відеоролик Ранкове місто. Кропивницький
     
    Український інститут національної пам'яті до 1000 початку князювання Ярослава Мудрого презентував яскравий відеоролик
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Український інститут національної пам’яті спільно з продакшн-студією «Bober» до 1000-ліття початку князювання Ярослава Мудрого презентує яскравий відеоролик. 
     
    Відомо, що Ярослав Мудрий зійшов на київський престол 1019 року. Він правив 35 років, і ці роки були «золотими» і для Києва, і для всієї Русі. Епоха Ярослава Мудрого означилася зміцненням авторитету Русі як сильної християнської держави, розширенням дипломатичних зв’язків з провідними державами Європи, розквітом будівництва, освіти та літописання. За Ярослава Мудрого було укладено перший писаний звід законів – «Руську правду».
     
    - Україна повинна гордитися своєю більш ніж тисячолітньою державницькою традицією. Ця традиція, на жаль, переривалась періодами бездержавності, але не припинялась ніколи. Витоки нашої державності – в історії Русі. І постаті київських князів Святослава Хороброго, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, княгині Ольги, котрі сформували державу на наших землях, забезпечували її становлення і розквіт, є невід'ємною частиною нашої історії. Тож для того, щоби нагадати про славні сторінки історії Русі, Український інститут національної пам'яті і створив цей ролик, присвячений 1000-літтю княжіння одного із найславетніших київських князів – Ярослава Володимировича, названого пізніше істориками Мудрим, – зазначає заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.
     
    У ролику було використане відео реконструкторських боїв Х-ХІ століття, надане адміністрацією відомого Парку «Київська Русь» та кадри із фільму кіностудії Довженка «Ярослав Мудрий».
     
    - Феномен Ярослава Мудрого в тому, що він у часи, коли мірилом слави князів і королів були військові перемоги, почав дбати і про освіту та культуру. Купці спеціально їхали до Києва, щоб побачити Золоті ворота та Софію Київську, бо слава про них ширилася по світу. Ярослав Мудрий першим запровадив навчання грамоти у школах при монастирях. І сам він був людиною грамотною – про його бібліотеку досі ходять легенди. Він уже тоді розумів, що духовність возвеличує не менше, ніж військові звитяги, і саме тому його місце в історії важко переоцінити, – вважає режисер ролика Діана Горда.
     
    1000 років з початку правління Ярослава Мудрого, Великого князя Русі відзначається цього року відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2019 році» від 18.12.2018 р. № 2654-VIII.
     
    Вихід ролика було приурочено до чергової річниці хрещення Русі, що традиційно припадає на 28 липня, на день Рівноапостольного князя Володимира.
     
    Ролик до 1000-ліття початку князювання Ярослава Мудрого став продовженням започаткованої Інститутом серії відеороликів до ювілеїв історичних осіб "Люди епохи". Раніше у цій серії вийшли ролики до 150-річчя з дня народження Людмили Старицької-Черняхівської, 90-річчя Євгена Сверстюка, 140-річчя Симона Петлюри та 380-річчя гетьмана Івана Мазепи.