Як зміцнити імунітет

  • 29 лип. 2019 18:15
  • 1756
    • Новина Як зміцнити імунітет Ранкове місто. Кропивницький
     
    Імунітет виконує в організмі неймовірно важливу роль — оберігає нас від інфекцій, вірусів і мікробів. Це ціла система, що підтримує здоров’я, бадьорість і витривалість. 
     
    У одних людей імунітет міцніший з народження, і навіть під час епідемії вони легко уникають хвороб. Інші ж буквально з народження не припиняють хворіти, підхоплюючи різноманітні інфекції. Однак несприятлива екологія, нездоровий спосіб життя, стреси та інші фактори призводять до того, що навіть сильний імунітет з часом стає вразливим. Крім того мікроби, віруси і бактерії, з якими ми так ретельно боремося, мутують, пристосовуючись до нових умов і нових ліків. 
     
    Для підтримки імунітету необхідно дотримуватися простих правил. Треба частіше бувати на свіжому повітрі, бувати в лісі або в парку. Стежити за своїм раціоном — свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи.
     
    Необхідні фізичні навантаження. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переходячи до інтенсивних навантажень. Добре було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі. Ворог нашого організму — це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, частіше посміхатися, уникати депресій. Психологи впевнені, що оптимізм — найкраща профілактика будь-якого захворювання!
     
    Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому. Здоровий сон — запорука не лише хорошого самопочуття, а й настрою, продуктивної роботи й цікавого різноманітного відпочинку. Лікарі також рекомендують фітопрепарати — на основі натуральних рослин, вирощених в екологічно чистих регіонах. Збалансованість активних компонентів — головна перевага аптечних фітопрепаратів перед народними засобами зміцнення імунітету. Багато хто зміцнює свій організм за допомогою загартовування холодною водою, однак не варто захоплюватися такими радикальними методами, бо це великий стрес для організму, можуть початися різні запальні процеси. Ефективнішим рішенням є контрастний душ. Він зміцнює не тільки імунну систему, а й стінки судин, а також привчає нас як до низької температури, так і до її перепадів, що надзвичайно важливо в холодну пору року.
     
    Часник і цибуля відомі своїми цілющими властивостями. Але необхідно пам’ятати, що велика кількість цих продуктів у раціоні може привести до подразнення шлунково-кишкового тракту. Важливо не перебільшити з прийомом будь-яких вітамінів — наслідки їх передозування іноді набагато страшніші від нестачі того або іншого вітаміну в організмі. Саме тому перед початком прийому вітамінів необхідно проконсультуватися з лікарем, здати певні аналізи. Якщо ж ви все ж захворіли, то обов’язково зверніться до лікаря, на ранніх стадіях всі хвороби лікувати набагато простіше. 
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
     
    Читайте також: Кропивницький: Містяни взяли участь у забігові доріжкою здоров'я (ВІДЕО)