На Кіровоградщині знижується кількість хворих на гепатити

  • 26 лип. 2019 16:09
  • 1515
    • Новина На Кіровоградщині знижується кількість хворих на гепатити Ранкове місто. Кропивницький
     
    28 липня відзначатимуть Всесвітній день боротьби з гепатитами. Статистика говорить, що кількість людей, у яких діагностовано цю хворобу в  Кіровоградської області має тенденцію до зниження. Так, у  першому півріччі 2019 року було зареєстровано 125 випадків захворювання, що на 38% менше, ніж за аналогічний період минулого року  -  повідомляє КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради».
     
    Гепатит (захворювання печінки)  -  підступна хвороба, яка має декілька форм вірусного та токсичного походження. Його ще називають «тихим вбивцею». Не дивлячись на масштаб проблеми захворювань на гепатити, на досягнуті успіхи та можливості лікування, більшість людей, інфікованих різновидами вірусу, не знають про своє захворювання. У 85% інфікованих гепатит переходить в хронічну форму з розвитком тяжких ускладнень, таких як цироз печінки та гепатоцелюлярна карцинома, що призводить до інвалідності та зростання летальних випадків. 
     
    - Станом на 1 липня нинішнього року, за даними офіційної статистики, на диспансерному обліку в лікувально-профілактичних закладах області перебувають 3,5 тисячі  хворих на гепатити. Це багато. При цьому  у І півріччя 2019 р. зареєстровано 11 випадків нових випадків гострих гепатитів. Ця ж цифра у минулому році становила 20.  Відповідно, хронічних гепатити у І півріччі  2019 року діагностовано у 114 осіб, за 2018 – 178.
     
    Тенденція до зниження означає що, принаймні Кіровоградська область, рухається синхронно із Глобальної Стратегією ВООЗ і має на меті до 2030 року скоротити кількість нових випадків гепатиту на 90%, а кількість смертей на 65%»  - констатує Надія Оперчук, програмний фахівець з питань громадського здоров'я КНП «Регіональний центр громадського здоров’я  Кіровоградської обласної ради».
     
    Нагадаємо: Туберкульоз: як вилікуватися і не здатися
     
    Читайте також: В цю суботу на площі Героїв Майдану можна безкоштовно обстежитися на гепатит С