В Україні створять сучасну Морську охорону

  • 24 лип. 2019 10:03
  • 1006
    • Новина В Україні створять сучасну Морську охорону Ранкове місто. Кропивницький
     
    Одним із пріоритетів є створення сучасної Морської охорони, здатної забезпечувати безпеку на морі
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Учора у Києві відбулась міжнародна конференція з розвитку Морської охорони Держприкордонслужби.
     
    Прикордонники та міжнародні експерти розглянули питання перспектив міжнародної підтримки розвитку морської складової прикордонного відомства України. Крім того, для учасників заходу представники Посольства США презентували вже чинні проєкти, направлені на розвиток інфраструктури Морської охорони Держприкордонслужби.
     
    У заході, який відбувався за підтримки Посольства США в Україні, взяли участь Голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко, тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, представники Адміністрації та Морської охорони Держприкордонслужби, Програми експортного контролю та безпеки кордонів Посольства США в Україні (Програма EXBS), Міжнародної програми підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування (ІСІТАР), а також Посольств Канади, Франції, Німеччини, Великобританії, Естонії та Представництва ЄС в Україні.
     
    Відкриваючи захід Голова Держприкордонслужби зазначив, що метою Конференції є інформування іноземних партнерів і, без перебільшення, друзів України про розвиток Морської охорони та продовження розвитку цієї співпраці. Також Сергій Дейнеко наголосив, що крім традиційних загроз на морі, у В(М)ЕЗ і територіальних водах України з боку Росії вчиняються грубі порушення норм міжнародного морського права і суттєво активізувалась військова та правоохоронна діяльність росіян на морських комунікаціях, створюються передумови до економічної блокади портів України.
     
    - Тому одним із пріоритетів відомства є створення сучасної Морської охорони, здатної ефективно виконувати правоохоронні функції та забезпечувати безпеку на морі. Переконаний, що питання безпеки в Азово-Чорноморському басейні є спільним інтересом морських держав, - наголосив Сергій Дейнеко.
     
    Зі свого боку Вільям Тейлор, звертаючись до присутніх, висловив слова вдячності та задоволення рівнем співпраці з українською стороною.  
     
    - У рамках Програми EXBS з Держприкордонслужбою ми співпрацюємо вже багато років з метою модернізації прикордонного відомства. Наша місія розробити чіткий план, аби забезпечити морські кордони України. Починаючи з 2014 року Україна потерпає від агресивних дій з боку РФ. Це і анексія Криму, і порушення кордонів України і захоплення нафтових вишок тощо. Наразі 24 українських моряки перебувають у полоні РФ. Безпека кордонів важлива не тільки для України, але й для всієї спільноти, - сказав він.
     
    Також тимчасово повірений у справах США в Україні додав: Україна розташована в найважливішій географічній точці, Україна – ворота у Європу. З часу останньої зустрічі у жовтні минулого року Програма EXBS та ДПСУ вдало продовжують розвиток співпраці. Зокрема, будівництво спеціальних підрозділів у Маріуполі та Бердянську.
     
    Під час конференції прикордонники проінформували учасників про стан та перспективи розвитку Морської охорони відомства, у тому числі з врахуванням створення Регіонального управління морської охорони для ефективного реагування на сучасні загрози в Азовському та Чорному морях.
     
    З-поміж іншого представники прикордонного відомства презентували інформацію про стан виконання Програм матеріально-технічної допомоги з розвитку Морської охорони Державної прикордонної служби України та інформацію щодо міжнародної підтримки розвитку. Зокрема, облаштування модульних містечок контейнерного типу для підрозділів спеціальних дій на воді у містах Бердянськ, Маріуполь та Одеса, а також будівництво Центру технічної підтримки Морської охорони.
     
    - Завдяки підтримці Програми EXBS прикордонне відомство України активно нарощує свої спроможності. Ми розбудовуємо інфраструктуру базування на Азові та розгортаємо підрозділи спеціальних дій на воді, удосконалюємо систему підготовки та логістики Морської охорони, оновлюємо корабельно-катерний склад та працюємо над модернізацією системи висвітлення надводної обстановки, - сказав Голова Держприкордонслужби.
     
    Варто зазначити, що до завдань Морської охорони ДПСУ входить посилення охорони української частини вод Азовського і Чорного морів, протидія висадки диверсійних груп, переміщенню засобів терору на українське узбережжя, здійснення контролю за плаванням і перебуванням суден, прикриття загрозливих напрямків на морі та десантно-доступних районів на його узбережжі, проведення контрольних і режимних заходів, захист національних інтересів в прилеглій та виключній (морській) економічній зонах України.
     
    Нагадаємо: Рідні полонених моряків зустрілися з ними в суді після 8 місяців полону (ФОТО)
     
    Читайте також: «Мамо, все добре, тримайся»: Наталя Мокряк розповіла про зустріч із сином у Москві