Поради абітурієнтам

  • 20 лип. 2019 09:01
  • 1100
    • Новина Поради абітурієнтам Ранкове місто. Кропивницький
     
    У липні в Україні ВУЗи розпочали прийом заяв та документів від вступників (крім вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти).
     
    Денис - випускник 11-го класу НВО №6. Після вручення атестата та складання зовнішнього незалежного оцінювання на нього чекає ще одне випробування: подача документів до вищих навчальних закладів.  А планує він навчатися у своєму рідному місті — Кропивницькому.
     
    — Я планую вступати в ЦНТУ. У наш час агрономія на території України набирає великої популярності, й це зараз, так би мовити, в тренді. У нас хороша земля, яку варто розвивати. А якщо не вийде з агрономією — то планую вступити до педагогічного університету на психологію. Вивчусь і буду сам для себе знати, як зберегти власні нерви, боротися з життєвими проблемами та контролювати себе. Сам цьому навчусь та буду іншим допомагати, - говорить випускник.
    Щоб допомогти  Денисові та іншим абітурієнтам, ми зібрали деякі поради.
     
    Як подати заяву?
    Абітурієнти, що вступають до закладів вищої освіти на базі повної загальної середньої освіти за денною чи заочною формами навчання, мають подавати документи через власний електронний кабінет. Проте це не стосується певних пільгових категорій.
    Вступники пільгових категорій подають заяви лише в паперовій формі безпосередньо в приймальній комісії закладу вищої освіти. В іншому випадку ці абітурієнти можуть втратити пільги. У такому разі їм доведеться вступати на загальних засадах або ж проходити процедуру скасування електронного кабінету. 
     
    Підрахування середнього балу атестата
    Вираховувати цю цифру потрібно вручну, як середню арифметичну від усіх оцінок. Сюди також входять бали за державну атестацію. Абітурієнтів просять бути уважними, адже в приймальній комісії вам ще раз вирахують середній бал. Проте, якщо ви заповнюєте електронний кабінет самостійно — потрібно бути уважним.
     
    Перевірка власних даних
    Перевірте відповідність написання прізвища, ім’я або по батькові та збіг дати народження в документах про освіту та в паспорті. Якщо неправильна інформація потрапить до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) — система може не знайти або ваш додаток, або сертифікат ЗНО.
     
    Також часто виникає помилка при підтвердженні абітурієнтом сільського коефіцієнта. Вступники завантажують до електронного кабінету копію сторінки паспорта із пропискою. Це не правильно! Потрібно завантажувати до системи копію спеціальної довідки за формою 13, яку можна отримати за місцем реєстрації або в сільраді.
     
    Абітурієнтам наголошують на дотриманні термінів вступної кампанії. Деякі вступники мають право на вступ за результатами іспитів з 10 по 22 липня.  Але абітурієнти деяких категорій (зокрема, військовослужбовці, учасники бойових дій тощо) мають обмежений час на подачу документів: лише з 10 по 16 липня, 18 липня вже має відбутися перший іспит.
     
    Пам’ятайте!  О 18-й годині 22 липня 2019 року закінчується час подання документів для осіб, які вступають тільки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.
     
    Перевірте дані електронних кабінетів
    У Міністерстві освіти радять вступникам перевірити правильність завантаження необхідних документів та інформації до електронних кабінетів.
    У відомстві звертають увагу абітурієнтів, що після подання першої заяви в електронному кабінеті жодні дані змінити не можна.
     
    Файли з документами, які необхідно перевірити
    додаток до документа про освіту;
    фото вступника;
    довідка про місце реєстрації, якщо вступник претендує на сільський коефіцієнт.
     
    Перевірити в кабінеті також потрібно:
    • чи правильно вами розрахований середній бал;
    • чи збігаються бали ЗНО, що відображаються в кабінеті та зазначені в сертифікатах ЗНО;
    • чи правильно вказаний номер мобільного телефону;
    • чи правильно визначено громадянство, право на додаткові бали та сільський коефіцієнт.
     
    А щоб абітурієнти могли оперативно отримувати інформацію про перебіг вступної кампанії, їм пропонують приєднуватися до сторінок соцмережі Osvita.ua.
     
    Аліна Кулик